Kell-e cukor és riboflavin a húslevesbe?

Myreille

Nem dőlünk be se a szokásoknak, se a reklámoknak. Elolvastuk az apróbetűs részt és megpróbáltuk megfejteni az ételízesítő titkát.

7 ételízesítő csomagolásán a gyártó által feltüntetett összetevőket böngésztük át. A kakukktojás a sómentes szárított zöldségekből és fűszerekből álló keverék, amit akár a konyhánkba be is engednénk. A többi ételízesítő a zöldségeken felül rengeteg sót tartalmaz – helyesebb lenne a csomagolásra azt ráírni, hogy só némi szárított zöldséggel -, a keverékeknek több mint a fele só, ráadásul a csomagoláson gyakran további sózásra szólítják fel a háziasszonyokat. Ízfokozókra és színezékre számítottunk – nincsenek illúzióink az élelmiszeripar termékei iránt -, de a cukor és a fekete bors aroma szíven ütött minket.

Anyukám folyton azzal macerál, hogy ne tegyek túl sok répát a húslevesbe, mert édes lesz – de mit tegyek, szeretjük a főtt répát -, így ennek fényében a plusz cukor címzetes ökörségnek tűnik, akárcsak a fekete bors aroma. Néhány szem bors a levesbe, filléres tétel, és kész, nem kell ide aroma.

Ráadásul, amióta a vásárlók tudatosabbak, a gyártók nem spórolnak a karakterrel E-s megjelölés helyett inkább kiírják, mit tettek a zacskóba. A riboflavin azért kell, mert a téeszcsés csirkék köszönő viszonyban sincsenek a nagyi nevelte csirkékkel, amelyektől tényleg gyönyörű sárga színe lett a levesnek, így némi színezékkel teremtődik meg tökéletes húsleves illúziója. A nátrium glutamát és a dinátrium inozinát pedig ízfokozóként a jobb ízért kerül a tasakba. A kérdés, hogy ez tényleg kell nekünk vagy megpróbáljuk valódi alapanyagokból megfőzni a levest?

Szavak és mögöttük a tartalom

Riboflavin vagy más néven E101. A Tudatos vásárló adatai alapján  annyit érdemes róla tudni, hogy “természetes forrásból, például tejsavóból vagy élesztőből lehet kivonni. Az iparban azonban főként többlépcsős kémiai-szintetikus úton D-ribózból, alloxánból és 3,4-dimetilanilinből állítják elő. Az utóbbi időben növekedett a genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége. A riboflavin minden olyan élelmiszerben, amelyhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható. […] Számos élelmiszert, köztük csecsemőételeket, édességeket és italokat azért dúsítanak riboflavinnal, hogy vitamintartalmukat növeljék. Csak ebben az esetben lehet B2-vitaminként feltüntetni. Ha színezékként használják, akkor riboflavinként kell jelölni. A riboflavin használható gyógyszerek és kozmetikumok színezésére is.  […] A riboflavin veszélytelennek számít. Vízoldható, a vese kiválasztja.”

A nátrium glutamát (E621) és a dinátrium inozinát (E631) sem szerepel a fekete listás adalékanyagok között, a Tudatos vásárló adatai szerint veszélytelennek számítanak.

Íme a lista az ételízesítők összetevőiről:

Vegeta ételízesítő

Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin).

Bár a keverék jelentős része só, a csomagoláson szerepel, hogy “Tetszés szerint sózzuk.” Tehát miután némi szárított zöldséggel és fűszerrel együtt rengeteg sót szórtál az ételbe, még meg is sózhatod…

Vegeta

Delikát ételízesítő

Összetevők: jódozott só (68%), cukor, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-guanliát, dinátrium-inozinát), szárított zöldségfélék (sárgarépa, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fokhagyma, zeller, lestyán, pritaminpaprika, paszternák, kaporlevél, paradicsom), kukoricakeményítő, növényi olaj, fűszerek, fekete bors aroma, színezék (riboflavin).

Delikat

Mikado ételizesítő

Összetevők: só, szárított zöldség 15% (pasztinák*, sárgarépa, fokhagyma*, zellerlevél, vöröshagyma*, petrezselyemlevél, paprika, paradicsom), ízfokozó: mononátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukletidok; cukor, hidrolizált szójafehérje, maltodextrin, keményített növényi zsír, fűszerek (paprika, feketebors, természetes zelleraroma), élesztőkivonat, színezék: riboflavin. *kén-dioxidot tartalma.

Mikado Ételízesítő

 Podravka Vegeta

Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, burgonya, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin).

“Tetszés szerint sózzuk.” Mintha eddig nem sót tettünk volna az ételbe…

Podravka Vegeta

Kotányi Ételízesítő

Összetevők: jódozott konyhasó, cukor, ízfokozó nátrium-glutamát és inozin-monofosztát, sárgarépa, ***, petrezselyem, vöröshagyma, zeller, zellerlevél, bors, paradicsom, brokkoli, póréhagyma, cukkini, karfiol, ***, paprika, színezőanyag riboflavin és bétakarotin.

A csomagolás szerint: ételízesítő zöldségekkel (16,7%)

Kotányi Ételízesítő

Tesco Univerzális ételízesítő

Összetevők: jódozott só (65,5%), szárított zöldségkeverék (paszternák, sárgarépa, petrezselyem, hagyma), cukor, burgonyakeményítő, ízfokozó (nátrium-glutamát), színezék (riboflavin).

Tesco Univerzális ételízesítő

Az ételízesítők kínálatában a legvonzóbb a  Vegabond sómentes ételízesítő fűszerkeverék, bár azért annak örülnék, ha az összetevők között szereplő fűszereket kicsit részleteznék.

Összetevők: paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, paradicsom, fűszerek.

Vegabond sómentes ételízesítő fűszerkeverék

Mi kerüljön a levesbe ételízesítő helyett?

Az ételízesítők ellen a legnyomósabb érv, hogy rengeteg sót tartalmaznak, illetve olyan hülyeségeket (cukor, riboflavin, nátrium-glutamát stb.), amelyek nélkül boldogan lehet élni. Az egyetlen érv mellettük, hogy tényleg jó ízt adnak az ételnek. Jó levest azonban ételízesítő nélkül is lehet főzni, sőt…

Mitől lesz igazán finom a húsleves?

– 20 perc alatt nem lehet jó húsleves főzni. Az igazán finom leves csendesen fődögél egy (vasárnap) délelőttöt a tűzhely hátsó részén. Kell neki az idő, hogy az ízek meg tudják mutatni magukat.

– Sózásra a só javasolt és nem szabad vele túlzásba esni, ráadásul aranyszabály, hogy sót még a tányérba is lehet tenni az ételbe, de kivenni, ha elsóztuk, lehetetlen. A só ízesebbé teszi az ételt, de meglepően kevés mennyiség is elég belőle az ételbe.

– A hús mellett sok zöldség is kell a levesbe. Sárgarépa (ebből lehet sok), zellergumó (elég egy fél), zellerlevél, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, paszternák (ez utóbbi az utóbbi években eltűnni látszik), vöröshagyma (egészben), fokhagyma (néhány gerezd), karalábé (elég egy fél), kevés TV vagy pritamin paprika (csak kevés, maximum 1 darab), paradicsom (csak kevés, maximum egy szem)

– A húslevesek titkos hozzávalójaként tartják számon és tényleg jót tesz a levesnek a lestyán, akárcsak néhány néhány szem feketebors.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is a moksha.hu Facebook közösségéhez!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Kell-e cukor és riboflavin a húslevesbe?” című cikkhez.

  1. Holczer Ferenc szerint:

    Nagyon szeretek főzni.Végre találtamegy olyan “IGAZI SZAKÁCSNŐT”akivel egyetértek a főzés tudományában.
    Ars poétikám a főzésről:AKI ÉTELBE ÉTELIZESÍTŐT TESZ AZ EGYÉBB ALJASSÁGRA IS KÉPES !!!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra