Kellett már nekem egy jó karácsonyi pulyka recept!

Myreille

Amerikában Hálaadásra, nálunk karácsonyra sütünk pulykát. A szaftos, ínycsiklandó pulyka tökéletes választás bármelyik családi ünnepre.

Citrusos sült pulyka – Fotó: Gallicoop

 

A ropogós, töltött pulyka fortélyai és egyéb nyalánkságok

Többféle töltelékkel készülhet a sült pulyka, de ahhoz, hogy jól átsüljön és porhanyós legyen nem árt egy megbízható sütő. Egy kb. ötkilós pulykát alacsony hőfokon 3-3,5 órát kell sütni, közben nem árt forró zsírral kenegetni és húslevessel locsolgatni. Ha a pulyka aranybarnára sült, érdemes alufóliával letakarni és hagyni kicsit kihűlni. Sütőből kivéve tilos azonnal felvágni, mert úgy elveszti a szaftosságát.

 

Idén november 23-án ünneplik a Hálaadást Amerikában. A hagyomány szerint ilyenkor kizárólag Amerikában őshonos alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel: így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús (mint a kontinensen háziasított baromfi) számos egyéb változatával is színesítik a menüt.

 

Így lesz igazán porhanyós a karácsonyi pulyka húsa:

Citrusos sült pulyka

Hozzávalók 10 főre:

5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka
240 ml frissen facsart narancslé
240 ml frissen facsart citromlé
1 hámozott negyedelt narancs
1 hámozott negyedelt citrom
1 kis hámozott, negyedelt vöröshagyma
1 marék friss, durvára összevágott oregánó
2 fej megpucolt és feldarabolt fokhagyma
60 ml extraszűz olívaolaj
1 ek őrölt római kömény
2 ek őrölt bors
2 ek só

Elkészítés:

A pulykát már a sütés előtti napon érdemes befűszerezni, hogy a húst intenzívebben átjárják az ízek:

Mossuk le a pulykát hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel, és a bőrét a lehető legtöbb helyen lazítsuk meg, majd vékonyan kenjük át fűszervajjal a bőre alatt és a bőrén is, hogy jobban tapadjon hozzá a fűszer, illetve a vajazással megakadályozhatjuk a sütés közbeni kiszáradásnak is.

Keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és kanállal zúzzuk minél pépesebbre a hozzávalókat.

Keverjünk bele egy kis narancslevet, citromlevet és az olívaolajat, majd helyezzük a pulykát tepsibe (ennek később majd bele kell férnie a hűtőnkbe).

Öntsük rá a pácot, majd dörzsöljük bele a pulykába – a hajlatokat és a belsejét se hagyjuk ki. Fóliával fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben egy éjszakán át.

Másnap locsoljuk meg a pulykát a félretett páclével, a sütéshez pedig melegítsük a sütőt 230 fokra.

Mielőtt a pulykát a sütőbe tennénk, öntsük le róla a pácot (tegyük félre), és tisztítsuk meg a tepsit. Úgy tegyük vissza a pulykát, hogy a szárnyakat toljuk be a madár teste alá. Sózzuk-borsozzuk. Töltsük meg a húst a negyedelt narancsokkal, citromokkal és hagymákkal, majd kötözzük össze szorosan a lábakat. Tegyük be a sütőbe és pirítsuk 30 percig.

Vegyük vissza a hőt 160 fokra, tegyünk néhány baconszeletet kizárólag a mellre, és locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, az a jó, ha köré is folyik belőle. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 160–180 percig. Közben 30 percenként locsolgassuk a mellé folyt pecsenyelével, de amikor kezd veszélyesen barnulni, fedjük le alufóliával.

Ha kész, és kivettük a sütőből, még 30 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk.

Recept forrása: Gallicoop

Saját pulykás receptjeimet itt találod! A fűszeres, sült pulykamellet többen utánam csinálták már és az egybehangzó vélemények szerint, mennyei!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra