Kezdjük az alapoknál: banánkenyér kókuszzsírral

Myreille

Ugye, nem csak az én konyhámban szokott előfordulni néhány túlérett banán? Egy alaprecept és számtalan variáció banánkenyérre.

banankenyer02

Banánkenyér kókuszzsírral (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
4 érett banán
20 dkg cukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
2 tojás
15 dkg kókuszzsír
25 dkg liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1-2 dl tej (ha laktózmentes, akkor az egész süti laktózmentes)

A banánt villával összetöröm, majd a cukorral, vaníliás cukorral, a reszelt citormhéjjal és a tojással habosra keverem.

A kókuszzsírt mikróba megolvasztom, a banános-cukros-tojásos masszához öntöm és alaposan elkeverem. Nem kell izgulni, amikor a kókuszzsír apró gömbökké áll össze, mert a kókuszzsír szobahőmérsékleten kemény, mint a kő.

A keverékhez öntöm a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát, majd a tejet. Először csak 1 dl és ha kisebbek voltak a tojások, akkor még annyit, hogy sűrű, de könnyen keverhető masszát kapjak. Sütőpapírral bélelt 40×29 centis tepsibe öntöm a masszát és elterítem.

180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt, tűpróbáig sütöm. Amikor kihűlt, akkor vékony szeletekre vágom. Lehet enni önmagában, de mehet rá lekvár, csokikrém, tejszínhab, karamellszósz…

Tippek:
– A banánkenyeret nem csak kókuszzsírral, hanem vajjal vagy margarinnal is meg lehet sütni.
– A banánhoz jól illik a fahéj és a gyömbér is, de kakaóval is lehet ízesíteni.
– Dió, mandula, mogyoró is mehet bele, csokikockák és mindenféle asztalt és kandírozott gyümölcs is.
– A liszt egy részét ki lehet váltani apró szemű zabpehellyel és kristálycukor helyett, természetesen, lehet használni nádcukrot is.

banankenyer03

Tízóraira, uzsonnára, csak úgy. Önmagában vagy lekvárral vagy csokikrémmel vagy csak úgy. (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra