Klasszikus magyar, nagy kedvencem: székelykáposzta

Myreille

A székelykáposztában az a jó – azonkívül, hogy nagyon, de nagyon finom -, hogy az előkészítés nettó 30 perc, a többit a tűzhely elvégzi.

 

szekelykaposzta

Székelykáposzta (Fotó: Myreille)

Székelykáposztában ugyanúgy nem lehet igazságot tenni, mint húslevesben. Mindenki arra az ízre esküszik, amely gyerekkorában a zsigereibe vésődött.  Én úgy főzöm, ahogy én szeretem: ne legyen nagyon sok füstös íz benne, de azért legyen benne; pikánsan érezni lehessen a savanyú káposzta ízét, de ne legyen túl savanyú vagy túl sós. Bőven legyen leve, de ne legyen leves… Nagyon leegyszerűsítve az én székelykáposztám savanyú káposztával főtt pörkölt.

Hozzávalók:
80-100 dkg savanyú káposzta
60-70 dkg sertéscomb
szalonnabőr
2 fej vöröshagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 nagy pohár tejföl + puha kenyér

A főtt füstölt húsokért nem rajongok – azokat nyersen szeretem -, ezért egy nagy darab szalonnabőrrel kezdem a főzést. A szalonnabőrön maradt szalonnát (bőrrel együtt) zsírjára sütöm, majd ebben dinsztelem üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. (A szalonnabőr végig benne marad a lábasban.)

A húst felkockázom, a hagymára teszem, addig keverem, amíg a húskockák minden oldala kifehéredik, megszórom pirospaprikával, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és forrástól fél óráig főzöm.

A sót nem felejtettem ki. Nem sózom a húst, mert a szalonnabőr is sós és a savanyú káposzta is sós lesz.

A savanyú káposztát megkóstolom. Ha kell kimosom. A lényeg, hogy kellemes, pikáns, kicsit savanyú és kellemesen sós íze legyen. (A savanyú káposztát úgy kell kimosni, hogy tiszta, hideg vízbe teszem, alaposan átkeverem és leöntöm róla a vizet.)

A savanyú káposztát – a benne lévő összes fűszerrel pl. babérlevéllel, borssal – a húsra öntöm, elkeverem és ha kell vizet öntök rá. Annyi szaft legyen rajta, hogy ellepje az ételt.

Megkóstolom a levét, ha kell, most sózom. Nem szokott kelleni, mert a káposzta elég sós, még kimosás után is.

Bő egy órát főzöm, amíg a hús és a káposzta puhára fő.

A tányéron nagy adag tejföl kerül rá, mellé pedig puha kenyér, amivel a szaftot ki lehet tunkolni.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra