Lusta túrós

Myreille

Ahogy esik, úgy puffan…

Állítólag olasz recept, hozzám szájhagyomány útján került. Kicsit módosítottam az eredeti recepten, bitang jó.

Hozzávalók:
15 dkg porcukor + 1 ek cukor
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
25 dkg túró
1 pohár tejföl
3 tojás
3 dl tej
1 tk vanília eszencia
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
nagyjából 5 dkg vaj

Egy edényben összekeverem a porcukrot, a lisztet és a sütőport. Egy másik edényben az 1 ek. cukorral habosra keverem a tojásokat, utána hozzáöntöm a tejet. Az “asszonyság” annyira lusta, hogy nem választja szét a tojásokat, viszont ha valakinek van kedve, akkor először csipet sóval keményre veri a tojásfehérjét, beleteszi a tojássárgát, a cukort és a vanília eszenciát, majd a tejet.

Egy üveg (nagyobb fajta) tűzálló tálat alaposan kivajazok. (Lehet sütni tepsiben is, de én szeretem látni az alját.) Innentől viszont az ahogy esik úgy puffan, az elv. Semmit se szabad lesimítani, egyenletessé tenni!

A kivajazott tálba szórom a lisztes keverék felét. Rámorzsolom a túrót, viszonylag nagy galacsinokban, megszórom mazsolával, meglocsolom a tejföllel és ráreszelem a (z alaposan megmosott) citrom héját. Rászórom a maradék lisztes keveréket és az egészre ráöntöm a tojásos tejet.

Ahol lisztes foltok alakulnak ki, az ujjammal összekeverem és itt ott lenyúlok az edény aljára is, hogy egyik összetevő se alkosson “vízzáró réteget”.

Tetejére “rávagdalom” a vajat.

Előmelegített, 150 fokos sütőben – ha túl forró a sütőd, résnyire hagyd nyitva az ajtót -40-45 percig sütöm.

Meg kell várni, hogy kihűljön, akkor összeáll, de mielőtt kiveszem a sütőből csinálok egy tűpróbát. (Az edény alján mindig marad néhány lisztes folt, azért is jó az üvegtál, mert még nyersen lehet látni, hogy hova kell egy kis folyadékot juttatni.)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

10 hozzászólás a “Lusta túrós” című cikkhez.

  1. dhiriam szerint:

    Végre a receptje! :) Annyiszor ettem, de ezt mindig elfelejtettem :) Köszi!

    VálaszVálasz
  2. Hajni szerint:

    Én egy fél üveg leszűrt meggybefőttet szoktam ráönteni. Nem részletezem az ízét…

    VálaszVálasz
  3. Mámi szerint:

    Felénk ” Lusta asszony rétese” a neve, a gyerekeim egyik kedvence (meg az enyém, nincs vele túl sok macera!).

    VálaszVálasz
  4. Nanon szerint:

    Köszi a receptet Myreille, megsütöttem én is – nagyon finom lett. Kicsit módosítottam: mazsola helyett barack befőttet tettem bele. És külön felvertem a tojás fehérjét. ;-)

    VálaszVálasz
  5. nezsike szerint:

    mmm, isteni lett, köszönöm én is a receptet! szuper-egyszerű, szuper-gyors!

    VálaszVálasz
  6. Agnes Randall szerint:

    Hat En is megcsinaltam, es nagyon-nagyon fincsi lett!!!

    Reges-regen ettem valahol ilyet, de a receptje nem volt meg nekem, es nagyon megorultem amikor ratalaltam a website-odon erre a kituno – BITANG JOOOOOOO – sutire!!!

    Koszike

    VálaszVálasz
  7. judit szerint:

    huuu, nagyon kivanatos!!:))

    VálaszVálasz
  8. zadri szerint:

    Mmmmm, nagyon finom lett és tényleg nagyon egyszerű!

    VálaszVálasz
  9. Wittendorfer Antalné szerint:

    Kicsit mások nálam a hozzávalók aránya, de ami a lényeg: rétesliszt!-sokkal jobban megszívja magát és nem marad lisztes folt.

    VálaszVálasz
  10. Nagyné Erzsi szerint:

    Picit talán az arányok változnak az én receptemhez képest, de próbáljátok ki gyümölccsel. Pl alma, és megszórni fahéjjal. ( szilva, barack) .Többféle gyümölccsel próbáltam, mind nagyon finom.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra