Mákom van! Egyszerű, gyors, olcsó: mákos galette

Myreille

Kevés nemzet van annyira jóban a mákkal, mint mi, ám ha nem így lenne, akkor a mákos galette már világhírű édesség lenne…

makosgalette01

Mákos galette (Fotó: Myreille)

A magyar mákos pite vagy bejgli és a francia galette találkozásából megszületett a mákos galette. Sok mák, vékony tészta, remek párosítás.

Tudom, hogy a legtöbb embernek a mákos bejgli igazi karácsonyi édesség és nyár közepén eszébe se jutna ilyet sütni, de én nagyon rákívántam a mákra. Nem a mákost tésztára vagy a máktortára esetleg félmegoldásként egy mákos gubára, hanem a mákos bejgli töltetlékére kevés citrommal, sok mazsolával. Néhány pillanatig eljátszottam a gondolattal, hogy akkor én most tényleg mákos bejglit fogok sütni, de végül inkább a munka minimalizálására törekedtem és megszületett a mákos galette.

A töltetlékkel kell kezdeni.

A töltelék

Hozzávalók:
25 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 bio citrom reszelt héja
2 marék mazsola
2-3 evőkanál tej

A hozzávalókat egy lábasban össze kell keverni, és fel kell főzni. Ha megszalad a tej, akkor addig kell főzni, amíg sűrű nem lesz. Amíg a tészta elkészül, a töltelék is kihűl.

A tészta

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál cukor
10 dkg vaj
1-2 evőkanál hideg víz
pici csipet só

A hozzávalókat a víz kivételével egy nagy tálba kell tenni és össze kell gyúrni. Annyi víz kell hozzá – nagyon kevés – amennyitől összeáll a tészta.

Fél óra pihentetés után a tésztát ki lehet nyújtani.  Egy kb. 40 cenit átmérőjű kört kell sodorni, nekem pont ekkora a tepsim és így jó vékony lesz a tészta is. A széleit vissza kell hajtani hogy egy kis “tó” keletkezzen, amibe bele lehet tenni a máktölteléket. 180 fokos sütőben 5 perc alatt “vakra” sütöm. A tészta kifehéredik és akkor már jó is.

Ha felpúposodik a tészta, akkor villával megböködöm, majd a villa lapjával megnyomkodom, de kérlek, ezt egyetlen francia cukrásznak se meséljétek el.

Beletöltöm a mákot a tésztába és visszateszem a sütőbe. 15 perc alatt összesül. Amit kihűlt, lehet enni.

Tipp: Tovább lehet fokozni az élvezeteket, ha magozott, lecukrozott, majd leszűrt meggyet is kerül bele. Legközelebb úgy sütöm, úgyis érik a meggy.

Mákos galette (Fotó: Myreille)

Mákos galette (Fotó: Myreille)

Mákos galette (Fotó: Myreille)

Mákos galette (Fotó: Myreille)

Kedvenc receptjeidet későbbre is elmentheted a “Mentés kedvenc cikknek” gombbal. Iratkozz fel a hírlevélre is!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra