Mángold a kertemből a tányéromra

Myreille

A mángold nem csak gyönyörű növénye a kertnek, de remek alapanyag az ebédhez. Gyorsan elkészíthető és finom!

 

Mángold a kertemből az asztalomon

Mángold a kertemből a tányéromra

A kertről

Nem a saját gondolatom és már azt se tudom, kitől hallottam, de előszeretettel vallom és idézem: szeretnem nézni, ahogyan az ebédem nő. Ennek szellemében osztottuk fel a házunkhoz tartozó kertet. Fele füves-fás rész lesz, ahol lehet füvet nyírni, függőágyat kifeszíteni és ahonnan megtelik a kamrapolc lekvárral, a másik része pedig konyhakert, a kettő között pedig virágoskert.

A konyhakertbe indulásként málna került és josta, eper, fűszernövények, spenót és sóska, paradicsom, paprika, rebarbara, hagyma, mángold és répa. A répa és a spenót csúfos kudarc. A hagymában még bízom. A gyümölcsök jól teljesítenek és a fűszernövények is gyönyörűek. A mángold viszont éppen olyan gyönyörű lett, mint amilyenre vágytam. Amikor az egyik elkezdett felmagozni és a férjem megfenyegetett, hogy ő bizony többet nem locsolja és meg se kapálja, ha nem főzök belőle valamit, először kétségbe estem, mert mángoldos quiche volt a tervem, de sütő nélkül ez nem megvalósítható, így rögtönöztem.

 

A mángoldról

A mángold levelének olyan az íze, mint a spenótnak, a piros szára és nyele viszont  céklára emlékeztet.

 

A tányérról

A tészta mellé pulykás-mángoldos szószt főztem. Remek lett!

Hozzávalók:
450 g pulykamell
nagy csokor mángold
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 evőkanál olíva olaj

A mángoldot alaposan megmostam, majd a levélnyélről leszedtem a zöld levélrészeket. A levélnyelet feldaraboltam.

A pulykamellet felkockáztam és forró serpenyőben, kevés olíva olajon pirosra sütöttem. Sóztam, borsoztam. Beletettem a feldarabolt levélnyelet, a zöld levélrészeket, a zúzott fokhagymát és felöltöttem kevés, nagyjából 1,5 deci vízzel és 15 percig pároltam. Ezalatt a levelek összeestek.

Felöntöttem tejszínnel, felforraltam, szórtam rá meg egy kis borsot és lehetett enni.

Nálunk tészta volt mellé a köret, de rizzsel vagy puliszkával is kitűnő lett volna.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra