term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:25508
category_3 #e62e2e

Megunhatatlan klasszikus: mézes krémes

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Megunhatatlan klasszikus: mézes krémes

Myreille - Publikálva:

Mézes krémest sütni egyszerű, nekem mégis nagy kalanddá dagadt. Mese családi kedvencekről, megszépült emlékekről és egy klasszikus sütiről. Hatféle süteményt őrzök emlékként anyai nagymamám konyhájából. A zserbót, a mézes krémest, a túrós pitét arany pöttyökkel, a tojásfehérjéből készült diós piskótát meggypöttyökkel, a linzert és a meggyes-mákos rétest, aminek tésztáját a konyhaasztalon nyújtottuk, és a meggy és a mák is a kertből jött. Rétest is régóta készülök sütni, és igen, a tésztáját az asztalon akarom nyújtani, azonban az utolsó üveg baracklekvár alján még volt egy kis lekvár és azt a mézes krémeshez tartogattam. A dolog egyszerűnek tűnt, megtaláltam a nagyi receptjét és gondolkodás nélkül neki is láttam. Csak akkor kapcsoltam, hogy valami baj van, amikor a második lapon szétkentem a baracklekvárt és nekem már csak egy lapom volt, pedig jött volna még egy krémes réteg. Akkor, abban a pillanatban esett le, hogy a nagyi nem szokott baracklekvárt tenni a mézes krémesbe, csak két réteg krémet. Én viszont akartam azt a vékony baracklekvár réteget a mézes krémesbe, így a fiúk legnagyobb örömére két hét alatt kétszer sütöttem mézes krémest. A férjem (szerelmes hangon) közölte velem, hogy ő tulajdonképpen az ilyen süteményeket szereti a legjobban, bármikor bármennyit süthetek. Végül az üzletet úgy kötöttük meg, hogy én gyakrabban csinálok réteges süteményeket, de mindig ő csinálja meg a csokit a tetejére. Mézes krémeshez négy lapot kell sütni, azonban ez gyorsan megy, mert amíg az egyik tésztát kinyújtom, már meg is sül az előző. A végeredmény pedig egy nagy adag sütemény.  A sütemény megtöltve, csokival a tetején 2 centi magas és két falatnyi kockákra – matematikusok és a pontosság kedvéért: hasábokra – vágom fel, mert én így szeretem. (A cukrászüzemi, magas, száraz mézes krémeseket ki nem állhatom.)

mezeskremes01

Mézes krémes (Fotó: Myreille)

Mézes krémes Hozzávalók a 4 laphoz: 60 dkg liszt 1 teáskanál szódabikarbóna 15 dkg cukor 10 dkg vaj 2 tojás 4 evőkanál méz 4 evőkanál tej A hozzávalókat összegyúrom és a tésztát 4 egyenlő részre osztom. – A gyereket pedig megpróbálom távol tartani a nyers tésztától, mert imádja. – A kisebb sütőtepsi fenekén (kb. 35×28 centi) sütöm a lapokat, így egy-egy lapot ekkorára nyújtok. Vékony lapok lesznek. Az első lap sütése előtt vékonyan levajazom a tepsi fenekét. 180 fokos sütőben 3-4 perc alatt aranybarnára sülnek a lapok, amelyeket egyesével a konyhaasztalra borítok és hagyom kihűlni. A töltelék: 4 evőkanál baracklekvár 15 dkg vaj 10 dkg cukor 1 bögre (lehet mérni a cup-pal) liszt 3 bögre tej A lisztből és a tejből pépet főzök. Először a lisztet és a tejet habverővel simára keverem, majd tűzre teszem és állandó kevergetés mellett jól kiforralom. Muszáj kiforralni, mert különben lisztízű lesz. Kihűtöm. A vajat a cukorral habosra keverem és addig keverem, amíg a kristálycukor ropogóssága eltűnik a krémből. Beleteszem a tejes-lisztes pépet és az egész krémet simára keverem. Gyorsabb és hatékonyabb elektromos habverővel, keverővel dolgozni. Összeállítom a süteményt. 1 lapot megkenem a krém felével, ráteszem a 2 lapot, amit megkenek baracklekvárral, jön a harmadik lap és a maradék krém, végül pedig a negyedik lap. Annyit szoktam csalni, hogy a tésztalapok azon felét teszem felfelé, amelyik a tepsivel érintkezett, így szép egyenes lesz a sütemény teteje. Csokimáz: 5 evőkanál cukor 1 evőkanál kakaó 1 teáskanálnyi vaj 3 evőkanálnyi víz Az egészet össze kell keverni, majd 3-5 percig forralni. Ezután még kicsit kevergetni kell, ha elkezd bőrösödni a teteje, rá lehet önteni a süteményre és gyorsan kell vele dolgozni, mert nagyon gyorsan köt. (A csokimáz a legrizikósabb rész, természetesen olvasztott csoki is mehet a tetejére.)
mezeskremes02

Klasszikus: összeállított mézes krémes. A széle is remek. (Fotó: Myreille)

Egy éjszakát pihentetni kell, hogy a kemény lapok megpuhuljanak, utána viszont gyorsan fogy…

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra