Mellékállásban istencsászárnő: fahéjas koszorú

Myreille

Könnyű kelt tészta ropogós, cukros-fahéjas szélekkel. Mennyei és látványos. Elkészíteni azonban roppant egyszerű.

Fahéjas koszorú (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 2 koszorúhoz:
50 dkg liszt
1 evőkanál méz
3 dl víz
1/4 teáskanál só
2 dkg élesztő (fél kocka vagy 7 g szárított élesztő)

5-6 dkg vaj
4 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál őrölt fahéj

3 dl langyos vízben elkeverem a mézet és az elmorzsolt élesztőt, majd a liszttel és a sóval együtt a kenyérsütőgépbe teszem és dagasztó funkción a gép meggyúrja és hagyom 30-40 percig kelni. (Kenyérsütő gép híján kézzel is meggyúrható!)

A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán átgyúrom és ketté veszem. (Szerintem két kisebb koszorú jobb, mint egy nagy. Egy koszorút mesélek el, a másikkal ugyanígy kell eljárni.)

A tésztát olyan vékonyra nyújtom, amennyire csak tudom. (2.3 mm vastagra és nagyjából 40 x 40 centis négyzetté nyújtottam.)

A vajat megolvasztom majd összekeverem a cukorral és az őrölt fahéjjal. A vajas keverék felével megkenem a tésztát (a másik fel a másik koszorúhoz kell), majd feltekerem, mintha csiga készülne. Hosszában felvágom a feltekert tésztát.

Vágott felükkel kifelé egymás mellé teszem a tésztacsíkokat. (A vágás után a jobb oldali tésztát jobbra, a bal oldalit balra fordítom, majd olyan közel húzom egymáshoz, hogy a “hátuk” összeérjen.) A két tésztacsíkot összefogom az egyik végükön, majd összecsavarom úgy, hogy a vágott felek felfelé maradjanak. A végén összezárom a csíkok másik végét is és koszorúvá kanyarítom a fonott csíkot.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Ennyi idő alatt szép színt kap és a kicsorgó fahéjas vaj sem ég meg, hanem finom karmellként ragad a tészta aljára.

Langyosan szeretem a legjobban, nem tudom abbahagyni…

Fahéjas koszorú (Fotó: Myreille)

Fahéjas koszorú (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Mellékállásban istencsászárnő: fahéjas koszorú” című cikkhez.

  1. Szász Bea szerint:

    Kedves Myreille,
    csodálatosan néz ki ez a koszorú! Biztos vagyok benne, hogy mennyei az íze is, szívesen elkészíteném. Nagyon nagy segítség lenne számomra és talán mások számára is, ha egy videó segítségével bemutatnád az elkészítés menetét. Sehogy sem sikerül elképzelnem.
    Köszönöm szépen és további szépeket, finomakat!
    Bea

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Anais! Köszi! Már lélekben készültem, hogy újra megsütöm és akkor fotózom a részleteket, de így egyszerűbb. Én nem kentem meg a végén a fahéjas cuccal, de amúgy ez a csavarásos trükk. :)

    VálaszVálasz
  3. Gabi szerint:

    Fantasztikusan jó …. egyszerű és nagyszerű :) Megvarrtam a konyharuhákból a kenyeres zsákot és hát ugye még sem vihetem el üresen, sütöttem bele fahéjas koszorúkat. 5 csillagos lett a meglepetés :) Köszönöm :)

    VálaszVálasz
  4. Bogi szerint:

    Kedves Myreille!
    A család kapacitására való tekintettel rögtön 1,5 adagot sütöttem. Langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom. Köszönöm Anaisnak a linket, így sokkal könnyebb volt a tekergetés. Egyszerű és nagyszerű recept! További jó sütést-főzést kívánok nektek!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra