Mennyei kelt tészta: Panettone

Myreille

panettone01 Az olasz karácsonyi kalácsféle, a Panettone, egy magas, aszalt gyümölcsökkel készülő kelt tészta. A receptem még közelíti az eredetit, de a végeredmény – lapos és széles – kicsit se nevezhető autentikusnak. Ellenben finom.

A Panettone éppen az a tésztaféle, amelyet nagyon kedvelek. Édes, kelt tészta asztalt gyümölcsökkel. Egy pohár tejjel remek reggeli és/vagy vacsora. Az év bármelyik napján lehetne sütni, de valahogy mindig karácsonykor – amikor az üzleteket elárasztják a helyes dobozos Panettone-k, kapok kedvet.

A tejet megmelegítem, elkeverem az élesztővel, 10 dkg liszttel és 10 dkg cukorral. Hagyom dolgozni az élesztőt. Amikor háromszorosára kelt, beleöntök 50 dkg lisztet és 15 dkg cukrot. Adok hozzá 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját. Fakanállal alaposan átkeverem. A tészta nagyon lágy, nehéz vele kézzel dolgozni, a “gyúrógépnek” meg se kottyan. Hozzáöntöm az olvasztott vajat és addig gyúrom, míg a kezemtől és az edény falától elválik a tészta. Legalább másfél órát kelesztem meleg helyen, de a 2-3 óra se árt neki. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket (aszalt sárgabarack, aszalt szilva és mazsola, de kellett volna egy kis kandírozott narancshéj is) valamit a csokit felkockázom, beledolgozom a tésztába.

Kapcsos tortaforma aljára zsírpapírt teszek és alaposan, az oldalát is kivajaznom. Beleteszem a tésztát, nádcukorral megszórom a tetejét, és 35 percig sütöm 180 fokos sütőben. Mielőtt kivenném, teszek egy tűpróbát.

panettone02

Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg cukor
2 tojás
2 tojás sárgája
1 kocka (50 g) friss élesztő
2 dl tej
10 dkg vaj
30 dkg aszalt és/vagy kandírozott gyümölcs
10 dkg szerencsi szerecsen étcsoki

Kapcsolódó cikkek:
Mennyei kelt tészta: darázsfészek
Mennyei kelt tészta: aranygaluska
Mennyei kelt tészta: pizza

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Mennyei kelt tészta: Panettone” című cikkhez.

  1. Évi szerint:

    Nagyon jól néz ki! Nem próbálkoztam még nagyon kelt tésztával, de itt lenne az ideje!

    VálaszVálasz
  2. Vidra szerint:

    emberem ezen felbuzdulva elkezdett tegnap videókat nézni, hogy hogyan is készül az igazi milánói panettone. aztán letörten úgy döntött, hogy ő olyat házilag biztos nem fog csinálni

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra