Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga

Myreille

A gyerekeimnek rendszeresen sütök kakaós csigát, én viszont már untam, ezért diós csigát sütöttem magamnak. Rákapott az egész család. Mert aki a zserbót szereti, a diós csigát is szeretni fogja.

Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga/Fotó: Myreille

Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga/Fotó: Myreille

Van egy titkom: szeretem egyszerűsíteni a dolgokat. Ez odáig fajult, hogy ugyanazt az tejmentes kelt tésztát gyúrom kakaós és diós csigához, de még a pizzához is. És az is előfordul, hogy nagyobb adag begyúrt tésztából mindhárom készült.

Kelt tészta receptje

Hozzávalók (kb. 12 db diós csigához):
30 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
nagy csipet só
1 csapott evőkanál cukor
1,8 dl víz

A lisztet, sót, élesztőt, cukrot és a langyos vizet egy tálba öntöm, majd a dagasztó gépben tésztává gyúrom. Fél órát pihentetem, majd átgyúrom.

Dió+baracklekvár+kelt tészta=boldogság/Fotó: Myreille

Dió+baracklekvár+kelt tészta=boldogság/Fotó: Myreille

Diós csiga

Hozzávalók:
8 dkg dió 8 (pucolt)
1,5 evőkanál cukor
1,5 evőkanál házi sárgabaracklekvár

A diót a cukorral együtt megdarálom.

A kelt tésztát (nagyjából 25×45 centis) téglalappá nyújtom, megkenem sárgabaracklekvárral, megszórom a cukrot dióval. Kanál hátlapjával kicsit megsimogatom a dió tetejét.

A tésztát a hosszabbik oldalánál feltekerem, majd feldarabolom. A tésztatekercs végét a csiga aljára húzom és a diós csigákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom.

A tepsiben, letakarva legalább 1 órát kelesztem, majd a sütő kenyérsütő funkcióján 14 perc alatt készre sütöm. A kenyérsütő funkció úgy működik nálam, hogy hideg sütőbe teszem a diós csigát, a sütő felfűt 250 fokra, majd a hőmérséklet visszamegy 190 fokra.

Amúgy 180-190 fokon kb. 25 perc alatt is megsüthető, régen úgy sütöttem a kakaós csigákat és finomak lettek. 

Summary
recipe image
Recept
Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga
Szerző
Dátum

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra