term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:
post ID:7554
category_3 #e62e2e

Menza újratöltve

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Menza újratöltve

Myreille - Publikálva:

A húsvéti nagy zabálás után megint a gyerekkori ízek után vágyakoztunk. Igazi menzai klasszikust kívántunk meg, a zöldbabfőzelék fasírttal, amelyet családilag imádunk. Legalábbis, ha mi főzzük. Zöldbabfőzelék Nálunk egyre megy, hogy vajbabból (sárga zöldbabból) vagy ceruzababból (zöld zöldbabból) készül a főzelék, de azt hiszem, hogy a vajbabot egy árnyalatnyival jobban kedveljük. Hozzávalók: kb. 400-450 g megtisztított, feldarabolt zöldbab 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 nagy pohár tejföl liszt, só, pirospaprika, olaj A vöröshagymát aprítógépben igen finomra vágom. (Mivel lusta vagyok, általában ilyenkor összeaprítom a fasírt hagymáját is.) Kevés olajon megfuttatom a hagymát, majd leveszem a gázról, 1 tk pirospaprikát szórok rá, elkeverem, felöntöm kevés vízzel, beleteszem a zöldbabot (lehet friss vagy fagyasztott), felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, beleteszem a zúzott fokhagymát, sózom és fedő alatt puhára főzöm. A zöldbabfőzelék lelke a fokhagyma, anyu mondta. Nem kell bele sok, csak egy kevés, viszont az a kevés elengedhetetlen. Amikor puhára főtt a bab, egy púpos evőkanál lisztet simára keverek egy kevés vízzel. Picit még felhígítom hideg vízzel, majd teszek bele egy keveset a zöldbab levéből – hőkiegyenlítés, tiszta fizika – és folyamatos kevergetés mellett a zöldbabhoz öntöm. A tejfölt elkeverem, majd szintén a főzelékbe öntöm. Felforralom. Fasírt Hozzávalók: 70 dkg darált sertéshús (comb, lapocka vegyesen) 2 zsemle 2 tojás 1 nagy vöröshagyma majoránna só, bors, olaj A zsemlét vízbe áztatom. A szikkadt zsemle a legjobb, de ha éppen nincs, akkor lehet friss is. Amikor a zsemle átázott kicsavarom és szétmorzsolom – szétmorzsolhatatlan nagyobb cafatokat kidobom -, majd összegyúrom a hússal, tojással, apróra vágott hagymával, sóval, borssal és legalább 1 tk majoránnával. Serpenyőben olajat hevítek, a húsos masszából lapos korongokat formázok és kisütöm. Az olaj a korongok feléig érjen legalább. Ha nem akarom az egész lakásban érezni az olajszagot, akkor kiolajozott tepsibe teszem a húspogácsákat, meglocsolom kevés olajjal és sütőben megsütöm. Félidőben megfordítom, hogy mindkét oldala jól megsüljön.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra