Nagyi pogácsája

Myreille

A recept ezen a néven szerepel a receptes füzetemben is. Egy régi nyáron diktálta le a nagyim.

Ő falatnyi pogácsákat szokott szaggatni, de nekem nincs pogácsa szaggatóm, ezért a gombás mézeskalácsformát használtam. Szerencsére így is olyan lett, mint a nagymamámé. Gyerekkor íz.

Egyetlen “baj” a pogácsával, hogy nem 30 perces recept. Illetve kb. ennyi idő alatt elkészül, de két részletben, mert a tésztának pihennie kell. Tehát előre kell gondolkodni. (Te tudod, hogy holnap pogácsát szeretnél enni?)

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg liszt
2 evőkanál tejföl
1 tk só
1 tojás (a tetejére)

Kimérem a lisztet, a margarint felkockázom és a tiszthez teszem, akárcsak a tejfölt és a sót. (Nem, nem tévedés, tojás nem kell bele.) A hozzávalókat tésztává gyúrom, beteszem egy nejlon zacskóba és legalább 12 órát (egy estét) pihentetem a hűtőben. De akár 24 órát is pihenhet, nem árt meg.

Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom a tésztát, berácsozom a tetejét és kiszaggatom. Tepsibe pakolom, tetejüket megkenem felvert tojással és 180-200 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütöm.

Nejlon zacskóban a kisült pogácsa jó sokáig eláll, de ebből az adagból pár óra múlva már nincs egy morzsányi se.

Kapcsolódó cikkek:
Narancsos linzer
Forralt bor

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra