Nagyobb a füstje, mint a lángja: csokis gombóc

Myreille

Valamelyik nap a fiam az egyik áruház hűtőpultjában talált csokis gombócot. Persze, hogy ki akarta próbálni, főztem neki.

Csokis gombóc (Fotó: Myreille)

Csokis gombóc (Fotó: Myreille)

Be kell vallanom, hogy a csokis gombóc igen jól sikerült, a család azonnal meg is ette az utolsó morzsáig, én mégse tartom akkora durranásnak. Ha én csokis sütit akarok enni, akkor vagy egy jó browniera vagy a sütés nélküli csokitortára vágyom. Egy próbát viszont megér a csokis gombóc.

Csokoládés gombóc (Fotó: Myreille)

Csokoládés gombóc (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:

A tészta:
1 nagy burgonya (kb. 15 dkg)
1 tojás
15 dkg liszt
csipet só

A töltelék
2 evőkanál kakaópor
2,5 evőkanál kristálycukor
2-3 teáskanál – nem, nem evőkanál!!! – víz

A morzsa:
5 db zabkeksz

A krumplit meghámozom és bő vízben puhára főzöm. Leszűröm és összetöröm, majd hagyom kihűlni.

Beleteszem a tojást, jól elkeverem, majd beleteszem a lisztet és a csipet sót, és először keverem, majd átgyúrom. Lágy tészta a végeredmény.

Felteszek egy nagy lábas vizet forrni.

A zabkekszet morzsásra darálom, tálba öntöm, amibe meg tudom forgatni a megfőtt gombócokat.

A kakaót összekeverem a cukorral, majd annyi vízzel – nem kell sok – hogy formázható masszát kapjak belőle.

A kakaómasszából mamutborsónyi golyóbisokat csinálok.

A tésztát 1 méter hosszúra sodrom és 2 cetnis darabokra vágom. Kicsit megnyomkodom a korongokat, beleteszem a csokigolyót és gombóccá formálom a tésztát.

Lobogó vízben kifőzöm, akkor jó, amikor feljön a tetejére.

Nem csináltam nagy gombócokat, hanem dió nagyságúakat.

A lecsepegtetett gombócokat megforgattam a kekszmorzsában.

Kívül ropogós morzsa, belül olvadt csoki. Tényleg jól sikerült!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra