Napsütötte Toszkána: citromos sütemény esős napokra

Myreille

Napsütésre vágyódom és ilyenkor Frances Mayes citromos tortája jut az eszembe. A könyvet kedveltem, a sütibe azonban több citromot teszek.

 

Napsütötte citromos sütemény (Fotó: Myreille)

 

A citromos süti szertartása meglehetősen jellemző rám: Amikor napsütésre vágyom, előbukkan a fejemben Frances Mayes könyve a Napsütötte Toszkána és annak narancssárga borítója, és előkeresem a citromos sütemény receptjét. Igaz, keresni se kell, mert ott  a könyvjelző, amúgy 270. oldal…

“Citromos sütemény: Keverjünk össze 1 csészényi teavajat 2 csészényi cukorral, egesével keverjünk el benne 3 tojást. Addig keverjük, amíg egészen sima nem lesz a massza. Keverjünk össze 3 csésze lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1/4 teáskanál sót, és 1 csésze íróval felváltva keverjük el a vajas masszában. (Olaszországban tejszínt használok, mivel író nem kapható.) A lisztkeverékkel kezdjük és azzal is fejezzük be az adagolást. Adjunk hozzá 3 evőkanál citromlevet és egy citrom reszelt héját. Teflon tepsiben süssük 50 percig, 300 fokon. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy készen van-e már. (Mázzal is bevonhatjuk a sütemény tetejét: 1 csésze olvasztott vajban elkeverünk másfél csésze porcukrot és 3 evőkanál citromlét.) Díszítsük citromhéj-karikákkal.”

Mindig arra jutok, hogy túl kevés a citrom és kicsit felforgatom a receptet…  az én Napsütötte citromos süteményem.

Hozzávalók:
100 g vaj
200 g cukor
2 tojás
300 g liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
3 (kezeletlen!) citrom héja és leve
2 dl tejszín
porcukor

A vajat a cukorral habosra keverem, majd tovább keverem a tojásokkal. Ezután belekeverem a lisztet, a csipet sót és a sütőport, majd a tejszínt. Belereszelem a citromok héját, majd hozzáöntöm a kifacsart levüket és simára keverem.

180 fokra előmelegített sütőben (szilikonos tortaformában) 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy tényleg átsült-e.

Amikor kihűlt, megszórom porcukorra és megkóstolom. Éppen olyan citromos, amilyennek szerettem volna… Tiszta giccs, de amikor az első szelet süteményt ettem, még a nap is előbújt a felhők mögül.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

20 hozzászólás a “Napsütötte Toszkána: citromos sütemény esős napokra” című cikkhez.

  1. euthymia szerint:

    ezt itt jegyzem meg, mert fb-n látna az illető …
    pont jókor jött ez a csudi napos-citromos, mert szülinapi meglepinek jó lesz!! (bár itt a ködösben 2 napja 7ágra sütős az idő) :) :)

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    @euthymia: Szorítok! :) És persze, izgulok és csak azzal nyugtatom magam, hogy a férjem már két szeletet elpusztított pedig se mazsola, se csoki nincs benne.

    VálaszVálasz
  3. Wish szerint:

    A fiam most nyalja ki nagy alapossággal a keverőtálat :D
    Még egy óra és teszteljük sülve is.

    VálaszVálasz
  4. Winy szerint:

    segíts kérlek, 300 fokon vagy 180 fokon kell 50 percig sütni? vagy ez a tortaformától függ (szilikon vagy teflon?) köszi! üdv W.

    VálaszVálasz
  5. Myreille szerint:

    @Winy: Én 180 fokon szoktam sütni 45-50 percig. Szerintem nem számít a forma anyaga, az eredeti receptben nem is figyeltem, hogy 300 fok van, de az nagyon magasnak tűnik most nekem…

    VálaszVálasz
  6. Véleményem Szerint szerint:

    Honnan szedek kezeletlen citromot???

    VálaszVálasz
  7. kisssmary szerint:

    A BIO citrom kezeletlen.

    VálaszVálasz
  8. Fontné Molnár Katalin szerint:

    Hát valami isteni ! Kedvenc filmemből lett a kedvenc recept! Köszi a megosztónak!

    VálaszVálasz
  9. mary szerint:

    Bocsi ha idióta a kérdés, de habtejszín kell vagy főzőtejszín?? Mert én a boltban sima tejszínt nem találtam…
    köszi…

    VálaszVálasz
  10. Myreille szerint:

    @mary: Általában habtejszínnel csinálom, vagy ha találok olasz főzőtejszínt akkor azzal. Az olasz főzőtejszínt azért szeretem, mert jó sűrű.

    VálaszVálasz
  11. csőrike szerint:

    Imádom Frances Mayes összes Toszkánáról szóló könyvét, és ez a süti is mennyei!

    VálaszVálasz
  12. kadri szerint:

    Kipróbáltam, nagyon finom lett! :)
    (Én főzőtejszínt vettem hozzá, azzal is jó lett.)

    VálaszVálasz
  13. Wish szerint:

    Én rizstejjel csináltam tejszín helyett (és margarinnal), lányom tejérzékenysége miatt. Úgyis nagyon finom lett.

    VálaszVálasz
  14. Kriszti szerint:

    szupeeeeeeeeeeeeer! köszönöm! :-)

    VálaszVálasz
  15. Saca szerint:

    Kedves Myreille!
    Először is gratulálok a honlapodhoz! A cukkinis brownietortád már nagy sikert aratott!
    Az lenne a kérdésem, hogy ezt a citromos sütit hány cm-es tortaformában sütötted?
    Köszönöm!

    VálaszVálasz
  16. Saca szerint:

    Kedves Myreille!
    Gratulálok a honlapodhoz! A cukkinis brownietorta hatalmas sikert aratott a barátaim körében! Köszönöm! :)
    Az lenne a kérdésem, hogy ezt a citromos sütit mekkora kerek tortaformában sütötted?
    Köszönöm!

    VálaszVálasz
  17. Myreille szerint:

    @Saca: Köszönöm! :) Nagyon örülök az ilyen visszajelzéseknek.
    Ezt a tortát 26 centis tortaformában sütöttem. Amúgy nagyon szeretem ezt a tortaformát, mert az alja porcelán, az oldala szilikon.

    VálaszVálasz
  18. Évi szerint:

    Nagyon finom lett, köszönjük :)

    VálaszVálasz
  19. Morzsa szerint:

    Író kapható a Tescoban, Auchanban (literes kiszerelésben, de inni is finom, meg aki süt kenyeret, oda is jó), előnye a tejszínhez képest, hogy zsírszegény (0,5%-os) Jó…. ha az ember beletesz a sütibe 1 csésze vajat meg 2 csésze cukrot, akkor mondhatni, hogy mindegy…. de tegye a kezét a szívére, aki nem szokott a hamburgere mellé cukormentes kólát kérni, mert hogy legalább a feleslges kalórián spóroljon :-D

    VálaszVálasz
  20. Morzsa szerint:

    Egyébként meg kapóra jött a recept, mert most kaptam egy ismerőstől egy zacskó házi citromot: rendes, dézsában, otthon nevelt fácskájuk terem annyit, hogy még ajándékozni is tud belőle…. én nem hittem, de még az illata is más, mint a boltinak (tegnap citromos-spárgás spagettit ettünk, valami isteni volt)
    Muszáj nekem egy ilyen citromfa… csak az nem tiszta, hogy mi porozza be, hogy teremjen, ha most van rajta termés (azaz, valamikor télen kellett virágoznia), meg amúgy is benti növény….

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra