Naranccsal és garam masalaval párolt tarja

Myreille

Íme a bizonyíték, hogy különleges ételekhez nem mindig kellenek különleges hozzávalók, elég néhány karakteres alapanyag.

 

A tarja az egyik kedvenc húsom. A nyers tarjaszeletek önmagukban is gyönyörűek, azonban lassú főzés után a vékony zsírerektől szaftos és vajpuha lesz. A tarja egyszerű só-bors keveréktől is mennyei étellé válik, de karakteres fűszerekkel is jóban van. Most indiai garam masalaval és frissen facsart narancslével készítettem. Olyan finom lett, hogy a férjemmel versenyeztünk, az ebéd végén ki törölgetheti ki a serpenyőt.

 

narancsosgarammasalastarja

Naranccsal és garam masalaval párolt tarja (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 2-3 személyre:
50-60 dkg tarja (csont nélkül*)
1 narancs
1 csapott evőkanál garam masala
1 nagy fej vöröshagyma

bors
olaj vagy zsír

A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágom. Mindkét oldalukat megsózom, megborsozom és forró serpenyőben kevés olajon vagy zsíron (igen zsíron, ne legyünk képmutatóak) megkérgesítem, azaz mindkét oldalukon fehéredésig sütöm.

A hagymát hosszában nagy cikkekre vágom és a húsra teszem a garam masalával együtt. Felöntöm kevés vízzel és fedő alatt, lassú tűzön puhára párolom. Legalább 2 óra kell a húsnak, mert nagyon-nagyon puhán szeretem. A vizet közben újra és újra pótolni kell, mert sohasem párolom-sütöm sok vízben, de annyi mindig kell alá, hogy ne égjen le, mert a hagymának nagy a hajlandósága a leégésre. A húsokat néha-néha megforgatom.Végül zsírjára sütöm a húst, hogy csak a hagymás-illatos szaft maradjon.

A narancs levét kifacsarom, a húsra öntöm és addig főzöm fedő nélkül (pár perc), amíg besűrűsödik a szaft.

Burgonyapüré készült hozzá. Mi a húsra szoktuk rakni a fűszeres-hagymás-narancsos szaftot, de aki úgy szereti akár a burgonyapürét is megcsorgathatja vele.

*Csontos tarjától se kell megijedni csak egy darabban kell kérni a húst, majd otthon lefejteni a csontról a húst. A húsos csontokat le szoktam fagyasztani és amikor összejön annyi, amiből érdemes levest főzni, pucolok egy nagy adag sárgarépát meg némi hagymát, fokhagymát, paszternákot és zellert, és felteszem vasárnapi csontlevesnek.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra