Narancsos-fahéjas-mézes karácsonyi sütikeksz

Myreille

Nem puszedli! A külsején roppanós cukorkéreg, belül finom, illatos, omlós tészta. Egyszerű és gyors karácsonyi sütikeksz.

Ez a duci sütikeksz puhább, mint a mézeskalács, de ugyanolyan finoman fűszeres, a ropogós cukorkéreg pedig igazán különlegessé teszi.

karacsonyisuti02

Narancsos-fahéjas-mézes karácsonyi sütikeksz ropogós cukorkéreggel (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
250 g liszt
100 g + 2 evőkanál cukor
100 g méz
1 tojás
100 g vaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál holland kakaópor
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
késhegynyi vaníliaőrlemény (vagy egy csomag vaníliás cukor)
csipet só
1 narancs reszelt héja

2 evőkanál cukrot egy kis tálba teszek.

A vajat a cukorral és a mézzel habosra keverem, majd beleteszem a fűszereket: az őrölt fahéjat és gyömbért, a vaníliaőrleményt, a narancs reszelt héját valamint a csipet sót. Alaposan elkeverem. Beleteszem a tojást és megint alaposan elkeverem.

A vajas krémre rászórom a lisztet, a szódabikarbónát és a kakaóport, majd fakanállal összedolgozom. A tészta összeáll, de lágy lesz.

Diónyi gömböket formálok a tésztából (ebből kb. 24-26 db lesz), megforgatom a cukorban és szellősen sütőpapírral bélelt tepsire teszem.

180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm. Az alja a cukor miatt meg fog karamellizálódni, de megégetni nem szabad, mert akkor keserű lesz és a tészta is kiszárad.

karacsonyisuti03

Narancsos-fahéjas-mézes karácsonyi sütikeksz (Fotó: Myreille)

karacsonyisuti04

Narancsos-fahéjas-mézes karácsonyi sütikeksz ropogós cukorkéreggel (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Narancsos-fahéjas-mézes karácsonyi sütikeksz” című cikkhez.

  1. Niki szerint:

    Ahh köszönöm, idén ez készül mézeskalács helyett, szuper recept!

    VálaszVálasz
  2. Claudia szerint:

    Koszonom szepen ezt a csodas receptet. Tenyleg igazan kulonleges! Remek allagu teszta, gusztusos kulso. Az illusztracio csabito, izleses es harmonikus, ami sokat nyomott a latba a recept valasztasanal! Az osszetevok es a suti bemutatasa is raerositettek, s utolag megallapithatom, hogy a foto tokeletesen valosaghu. Minden tekintetben megerte, igy ez lesz az idei befuto aprosutim a csaladnak Karacsonykor. ☺

    VálaszVálasz
  3. Nemesné Sudár Edit szerint:

    Ma megsütöttem. Az illatfelhő beterítette az egész lakást. Abban biztos vagyok, hogy ez a süti legfeljebb 2. Adventig áll el. :D Azt szeretném kérdezni, ha Karácsonyra újból megsütném a narancsos- mézes sütit, mennyivel előbb készítsem el, hogy még élvezhető állagú maradjon? Miben tároljam? Előre köszönöm szépen a válaszokat! Kellemes adventi időszakot kívánok mindenkinek!

    VálaszVálasz
  4. Myreille szerint:

    Légmentesen záródó dobozban lehet tárolni, akkor nem veszi fel a levegő páratartalmát és nem változik az állaga. :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra