Narancsos linzer

Myreille

narancsoslinzer01 Hónapok óta vágyakozom nagymamám linzerje után, de hiába kerestem égre-földre a receptet, nem találtam, aztán a vágyakozásba valamikor beúszott a Párizsból kapott narancsvirág víz illata…

…- itthon is lehet kapni és el is hagyható, nem kell megijedni -, és végül éjszakánként narancsos linzerről álmodtam. Ma meg is sütöttem.

Persze, a recept ott volt a füzetbe, pontosan ott, ahova 14 évesen felírtam, de eddig nem találtam, mert “Nagyi linzere” cím alatt kerestem, pedig csak a Linzer receptjét kommentálta a nagymamám.

Az eredeti recept
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt
1 kanál tejföl
2 tojás sárgája

A cukrot a tojásokkal és a vajjal ki kell keverni, bele kell tenni a tejfölt és a lisztet. Kicsit összegyúrni. Sütőpor nem kell bele, de vaníliás cukor és reszelt citromhéjat lehet bele tenni, attól jobb az ize! 1 órára hűtőbe tenni, bőségesen lisztezett deszkán kinyújtani, kiszaggatni, megsütni, lekvárral összeragasztani.

Narancsos linzer recept
15 dkg nádcukor
20 dkg vaj
2 tojás sárgája
30 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
2 narancs reszelt héja
2 evőkanál narancsvíz (Arôme fleur d’oranger )
csipet só

A tojássárgákat habosra keverem a nádcukorral. Jó sokat kell keverni, mert nehezebben olvad, mint a kristálycukor. Utána hozzákeverem a szobameleg vajat, belereszelem a két narancs héját, hozzáadom a tejfölt és a narancsvizet. Jól átkeverem, majd beleteszem a lisztet. (Sütőpor direkt marad ki belőle.) Még mindig fakanállal jól átkeverem. Nagyon puha tészta a végeredmény, de pont így lesz jó. 1 órára hűtőbe teszem, majd bőségesen lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm vastagra) nyújtom és kiszaggatom. Mivel a csodás süteményszaggató készletem még nincs nálam, ezért egy pohárral készítem a linzereket és a lekvár is direkt maradt ki, mert ilyen keksz jellegű dologra vágytam.

Illatos és finom. Akár karácsonyi ajándék is lehet…

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Narancsos linzer” című cikkhez.

  1. tms szerint:

    moksha.hu házhoz szállítást nem tervez? :)

    VálaszVálasz
  2. ago szerint:

    szia, lehet én vagyok béna, de megtudod mondani, kb hány fokon és meddig kell sütni? a sót a liszt előtt teszed bele? köszi, már nagyon várom, hogy megcsináljam.

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    Nem olyan régen jöttem rá, hogy a sütőm bekapcsolt állapotában egy fokozatot tud. Úgy tippelem, hogy ez 180-200 fok és ott kb. 5 percig kell sütni a linzereket. Amikor némelyik sütemény széle elkezd barnulni, már biztosan jó. Sajnos, nézegetni kell. Most jutott eszembe, hogy szintén fontos lehet, hogy a forró tepsibe nagyon gyorsan kell bepakolni a sütiket, tehát előre ki kell szaggatni, mert ha a forró tepsiben várakozik a tészta, kiolvad a vaj.

    A sót a liszt előtt teszem bele, hogy jól el tudjam keverni, de akkor sincs baj, ha a liszttel együtt teszed bele.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra