Narancsos zsemlepuding édes habhegyekkel

Myreille

Szikkadt zsemlék második élete… Néha csak azért veszek zsemlét, hogy 2 nap múlva legyen alapanyagom a zsemle- vagy kenyérpudinghoz.

A kenyérpuding az egyik legnagyobb jóság, amit a ködös Albionból megismertem. Gyors, egyszerű, finom és aki egy receptet tud, százféle változatot süthet. Lehet készíteni kenyérből, zsemléből, kifliből és kalácsból is.

narancsoszsemlepuding06

Narancsos zsemlepuding édes habhegyekkel (Fotó: Myreille)

A narancsos-habos zsemlepuding félúton van az angol kenyérpuding és a magyar máglyarakás között. Ezt a receptet kétféleképpen szoktam sütni – kedvtől függően – habbal vagy hab nélkül. Ha hab nélkül készül, akkor se dobom ki a tojásfehérjét, hanem belekeverem a tejel lébe és eggyel több zsemlét teszek a pudingba. Fontos különbség még, hogy a habos változat édesebb.

narancsoszsemlepuding01

Narancsos zsemlepuding édes habhegyekkel (Fotó: Myreille)

Narancsos zsemlepuding édes habhegyekkel

Hozzávalók:
5 db tojás
5 db szikkadt zsemle vagy (6-7 szelet kenyér illetve +1 ha nincs hab a tetején)
8 dkg + 10 dkg cukor (ha nincs hab a tetején, akkor 10 dkg cukrot szoktam bele tenni)
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs
4 dl tej
2 dl tejszín
csipet só
vaj

A tojásokat szétválasztom, a sárgákhoz hozzákeverek 8 dkg cukrot és a zacskó vaníliás cukrot és fehéredésig keverem. Belereszelem a bio narancs héját – fontos, hogy kezeletlen legyen a narancshéj és ezt biztosan tudjuk – , majd a tejet és a tejszínt. Simára keverem a löttyöt és beletépkedem a zsemléket. Alaposan összekeverem.

Begyújtom a sütőt 180 fokra és hagyom bemelegedni. 5 percig és eddig a massza is pihen.

Egy tűzálló tálat vastagon kivajazok és beleteszem a zsemlés-tojásos-tejes masszát. Elterítem.

Amikor már 10 perce sül a zsemlepuding, elkezdem felverni a fehérjétek. A tojásfehérjébe csipet sót teszek és kicsit felverem. Éppen csak elkezdjen habosodni, majd folyamatos habverőzés mellett kanalanként beleszórom a cukrot* és addig verem, amíg fényes, vastag, kemény hab lesz belőle. Mire végzek, a kenyérpuding már 20 perce sül és szép piros.

Kiveszem a kenyérpudingot és ráhalmozom a felvert tojásfehérjét. Kb. 2 centit hagyok el az oldalától, mert terül, emelkedik, duzzad a hab. 3-4 percig sütöm, hogy a teteje szépen megpiruljon, elzárom a sütőt, de még 6-8 percig benn hagyom a sütőbe.

Langyosan és hidegen is finom. Nagy a kísértés, hogy további fűszerekkel (pl. gyömbér, fahéj) és durvára vágott dióval tovább tuningoljam, azonban a narancs és vanília annyira nagyszerű páros, hogy végül mindig maradok az alapverziónál.

narancsoszsemlepuding07

Narancsos-habos zsemlepuding (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra