Nem hétköznapi: spenótos csicseriborsó curry

Myreille

Illatos, laktató és finom. Egyszerű elkészíteni, húsmentes, mégis remek ebéd vagy vacsora. Egy tányérnyi India a legborúsabb napokon is.

spenotoscsicseriborsocurry01

Spenótos csicseriborsó curry (Fotó: Myreille)

A zöldséges curryk leginkább a főzelékre hasonlítanak, csak liszt és habarás mentesek és sokkal ízletesebbek. A spenótos csicseriborsó curryhez lehetne enni rizst vagy kenyeret is, de szerintem így önmagában, egytálételként hibátlan. A fűszerek “vastagságot” adnak az ételnek és nem azért nincs benne hús, mert éppen nem volt itthon, vagy nem szeretem a húst, hanem azért, mert nem kell bele.

Ez az étel gyorsan elkészíthető, ám igényel némi előkészületet. Előző este ki kell venni a spenótot a fagyasztóból, a csicseriborsót pedig be kell áztatni. A leghosszabb ideig a csicseriborsó főzése tart, ám akkor sem kell ott állni mellette illetve még konzerv változattal is lehet helyettesíteni a szárított csicseriborsót.

Hozzávalók:
450 g mirelit spenót
150 g száraz csicseriborsó (helyette használható 2 doboz, lecsepegtetett csicseriborsó is)
2 fej lilahagyma
6 gerezd fokhagyma
2 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál köménymag
1/2 teáskanál kurkuma
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt fahéj
6 db szegfűszeg (ha van őrölt, akkor inkább az 1/8 teáskanálnyi)
kevés friss chili vagy végső esetben borsónyi csípős pirosarany
1/4 teáskanál só
1 evőkanál (kukorica) olaj
175 g natúr joghurt

A főzés már előző este elkezdődik. Kiveszem a fagyasztóból a spenótot és vízbe áztatom – jó sokba – a csicseriborsót. Reggel felteszem főni a csicseriborsót és 2 óra múlva puha. De azért meg kell kóstolni, hogy tényleg megpuhult.

A jó hír, hogy innen 30 perc és lehet enni.

A hagymákat hosszában cikkekre vágom és az olajon elkezdem párolni. Néha megkeverem. Közben ledarálom a koriander és köménymagot és mellékjük mérem az összes fűszert (kurkuma, gyömbér, fahéj, szegfűszeg). A fokhagymát apróra vágom, akárcsak a 3-4 karika chilit. (Nem csinálom veszettül csípősre, csak pikánsra, aki csípősre vágyik, emelje a chili mennyiségét.)

A hagymára szórom a fokhagymát és a fűszereket. 2-3-szor átkeverem, majd felöntöm fél deci vízzel. Átkeverem. Beleteszem a spenótot és felforralom. Beleteszem a joghurtot. Felforralom, majd beleteszem a megfőzött, puha csicseriborsót, kicsit rotyogtatom és kész, lehet enni.

spenotoscsicseriborsocurry03

Spenótos csicseriborsó curry (Fotó: Myreille)

spenotoscsicseriborsocurry04

Spenótos csicseriborsó curry (Fotó: Myreille)

Legyen saját szakácskönyvetek és gyűjtsétek a kedvenc receptjeiteket!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra