Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű

Myreille

Nem kell sütni, fél óra alatt elkészül, jól variálható és sohasem lehet eleget készíteni belőle. A legjobb, ami a tejföllel történhet.

nyarialom02

Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű (Fotó: Myreille)

Talán a pohárkrémek családjába tartozik, de én mindig egy nagy tállal készítek belőle és a legnagyobb evőkanállal porciózzuk tányérokra. Egyetlen hibája, hogy 1 éjszakát a hűtőben kell pihennie.

Hozzávalók:
kb. 30 db babapiskóta (vastag fajta legyen, olyan, amelyik nem ázik el egy pillanat alatt)
40 dkg gyümölcs, aminek a fele eper, amúgy vegyesen ribizli, málna, áfonya, eper
2 nagy pohár tejföl (2 x 450 g) (kék dobozosat szoktam használni)
4 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 teáskanál vanília őrlemény
20 dkg porcukor + 1 evőkanál cukor

Az eper felét  nagyon kevés (1 evőkanál) cukorral lábasba teszem, tűzre teszem, kevergetem és felforralom. Néha annyit csalok, hogy villával nagyobb darabokra töröm az epret, hogy gyorsabban kijöjjön a leve. Ennek a szósznak – nevezzük szósznak – nem kell édesnek lennie, a cukor azért kell bele, hogy az eper gyorsan kiadja a levét. Elfőzni se kell a levet, mert éppen az illatos, aromás eperlé fogja átjárni a babapiskótát.

A gyümölcsöket megmosom, leszárazom, a nagyobb szemeket (pl. eper) feldarabolom.

A tejfölt a tejszínnel, a cukorral és a vanília őrleménnyel (vagy a vaníliás cukorral) simára keverem. (Habverőt használok.)

Egy nagy tál aljára babapiskóta réteget teszek, meglocsolom a felfőzött eperrel (eperszósszal), szórok rá egy kevés friss gyümölcsöt és annyi krémet teszek rá, hogy se a gyümölcs, se a babapiskóta ne látszódjon ki. Ezután újabb babapiskóta réteg következik, majd gyümölcs, majd a tejfölös krém. Az utolsó réteg krém legyen és maradjon a tetejére friss gyümölcs.

Ezután folpackot teszek a tetejére és legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem. Akkor is megcsinálom előző éjszaka, ha csak ebéd után vagy délután kerül az asztalra.

Amíg áll, a babapiskóta felpuhul, a krém pedig sűrűvé válik és a friss gyümölcsök pedig az egészet megkoronázzák. Isteni!

Nyáron bármilyen gyümölccsel készíthető, én legjobban ezt a piros bogyós változatot szeretem, de a család jövő hétre már megrendelte a málnásat is. Működik magozott meggyel és cseresznyével is.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra