Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű

Myreille

Nem kell sütni, fél óra alatt elkészül, jól variálható és sohasem lehet eleget készíteni belőle. A legjobb, ami a tejföllel történhet.

nyarialom02

Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű (Fotó: Myreille)

Talán a pohárkrémek családjába tartozik, de én mindig egy nagy tállal készítek belőle és a legnagyobb evőkanállal porciózzuk tányérokra. Egyetlen hibája, hogy 1 éjszakát a hűtőben kell pihennie.

Hozzávalók:
kb. 30 db babapiskóta (vastag fajta legyen, olyan, amelyik nem ázik el egy pillanat alatt)
40 dkg gyümölcs, aminek a fele eper, amúgy vegyesen ribizli, málna, áfonya, eper
2 nagy pohár tejföl (2 x 450 g) (kék dobozosat szoktam használni)
4 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 teáskanál vanília őrlemény
20 dkg porcukor + 1 evőkanál cukor

Az eper felét  nagyon kevés (1 evőkanál) cukorral lábasba teszem, tűzre teszem, kevergetem és felforralom. Néha annyit csalok, hogy villával nagyobb darabokra töröm az epret, hogy gyorsabban kijöjjön a leve. Ennek a szósznak – nevezzük szósznak – nem kell édesnek lennie, a cukor azért kell bele, hogy az eper gyorsan kiadja a levét. Elfőzni se kell a levet, mert éppen az illatos, aromás eperlé fogja átjárni a babapiskótát.

A gyümölcsöket megmosom, leszárazom, a nagyobb szemeket (pl. eper) feldarabolom.

A tejfölt a tejszínnel, a cukorral és a vanília őrleménnyel (vagy a vaníliás cukorral) simára keverem. (Habverőt használok.)

Egy nagy tál aljára babapiskóta réteget teszek, meglocsolom a felfőzött eperrel (eperszósszal), szórok rá egy kevés friss gyümölcsöt és annyi krémet teszek rá, hogy se a gyümölcs, se a babapiskóta ne látszódjon ki. Ezután újabb babapiskóta réteg következik, majd gyümölcs, majd a tejfölös krém. Az utolsó réteg krém legyen és maradjon a tetejére friss gyümölcs.

Ezután folpackot teszek a tetejére és legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem. Akkor is megcsinálom előző éjszaka, ha csak ebéd után vagy délután kerül az asztalra.

Amíg áll, a babapiskóta felpuhul, a krém pedig sűrűvé válik és a friss gyümölcsök pedig az egészet megkoronázzák. Isteni!

Nyáron bármilyen gyümölccsel készíthető, én legjobban ezt a piros bogyós változatot szeretem, de a család jövő hétre már megrendelte a málnásat is. Működik magozott meggyel és cseresznyével is.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

10 hozzászólás a “Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű” című cikkhez.

  1. Kata szerint:

    Milyen az a felhőzött eper? :))
    Nagyon guszta, a hétvégére betervezem.

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    @Kata: Az epret nagyon kevés (1 evőkanál) cukorral lábasba teszem, tűzre teszem, kevergetem és felforralom. Néha annyit csalok, hogy villával nagyobb darabokra töröm az epret, hogy gyorsabban kijöjjön a leve. Ennek a szósznak – nevezzük szósznak – nem kell édesnek lennie, a cukor azért kell bele, hogy az eper gyorsan kiadja a levét. Elfőzni se kell a levet, mert éppen az illatos, aromás eperlé fogja átjárni a babapiskótát… Ki is egészítem az eredeti cikket, hátha másnak is segítség.

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    @Kata: Most nevetek igazán, mert most jöttem rá a felhőzött eper-re igazán. :)))

    VálaszVálasz
  4. Kata szerint:

    Csúcsszuper!!! :))))))

    VálaszVálasz
  5. Szilvi szerint:

    Tejszin vagy tejszinhab kerul a tejfolbe?

    VálaszVálasz
  6. Myreille szerint:

    Habtejszin kell hozza, de nem kell felverni, csak osszekeverni a tejfollel.

    VálaszVálasz
  7. Angéla szerint:

    Köszönöm a receptet! Ez valami eszméletlenül finom volt! Azt hittem, mikor elkészítettem, hogy ekkora mennyiséget mi képtelenek leszünk elpusztítani, de egyáltalán nem okozott problémát. Sőt!

    VálaszVálasz
  8. Vivien szerint:

    szia :) el is készül , nagy családos parti lesz, ez a mennyiség kb. hány főre szól és mekkora az edényed?:) köszönöm :)

    VálaszVálasz
  9. Myreille szerint:

    Nálunk ez a mennyiség 4-6 személyre elegendő. A tálamról fogalmam sincs – ikeás, akciós volt, még mostanság is láttam, nagy salátástál.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra