Nyári, jostás pite ropogós habcsók kalappal

Myreille

Az édes, ropogós habcsókot tökéletesen udvarolja körbe a pikáns, gyümölcsös tészta – párizsi cukrászda a verandán.

Nyári jostás pite ropogós habcsók kalappal/Fotó: Myreille

Nyári jostás pite ropogós habcsók kalappal/Fotó: Myreille

Hozzávalók:

Tészta:
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj vagy margarin
1/4 teáskanál mandula aroma
kb. 1 dl tej

kb. 10 dkg josta

A hab:
4 tojás fehérje
20 dkg cukor
2 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál reszelt csoki
1 evőkanál balzsamecet
csipet só

A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáöntöm a megolvasztott vajat és elkeverem. Mehet bele a liszt és a szódabikarbóna, elkeverem kicsit és beleöntöm a tejet és a mandula aromát. Simára keverem.

26 centis piteformába öntöm a tésztát és a tetejét telepakolom a megtisztított jostával.

Nálunk a kertben éppen a josta érik, de lecserélhető meggyre, málnára, vékonyra szeletelt sárgabarackra, ribizlire, áfonyára, bármire, ami éppen akad.

A tészta nagyon vékonynak fog tűnni, a josták kilódnak majd belőle, de ahogy sülés közben megemelkedik a tészta, a josták is elmerülnek benne.

185 fokos sütőben (alsó-felső süték, légkeverés) 20 perc alatt készre sütöm. A teteje kissé megbarnul, tűpróbára száraz a tészta.

Közben elkészítem a habot. A tojásokat egy csipet sóval kissé felverem, beleöntöm a cukrot és a robotgép legnagyobb fokozatán, kb. 3 perc alatt kemény habbá verem. A tetejére szórom a kakaóport, a reszelt csokit és ráöntöm a balzsamecetet. Óvatosan átkeverem – nem baj, ha kicsit márványos marad.

A habot a megsült tészta tetejére teszem és a sütit visszatolom a sütőbe. A hőmérsékletet azonnal 150 fokra mérséklem és 1 órán át sütöm/szárítom.

A kész sütit tovább lehet turbózni frissen felvert tejszínhabbal és friss jostával, gyümölccsel, de így önmagában is tökéletes.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra