Orosz konyha – pelmenyi (hússal töltött tészta)

Myreille

A pelmenyi hússal töltött, főtt tészta. Az elkészítése macerásnak tűnik, de a tészták formázása a legjobb relaxációs elfoglaltság.

pilmenyi01

Pelmenyi kaporral és vajjal (Fotó: Myreille)

A friss házi, gyúrt tészta messze jobb, mint bármelyik száraztészta, ráadásul ez a tészta más ételek alapja is. Tudom, szinte adódna, hogy valami olasz töltött tészta legyen a következő állomás, de a kert tele van kaporral, így inkább orosz pelmenyi (пельмени) került az asztalra. A receptet az egyik barátomtól kaptam és autentikus, családi recept, és csak kicsit csaltam és még így is tökéletes lett a végeredmény.

A pelmenyihez (de emlegetik pilmenyinek, pilmeninek is) először tésztát kell gyúrni, majd a tésztát kiszaggatni, hússal megtölteni, formázni és végül forró, lobogó vízben kifőzni. Forrón mehet rá a vaj, a kapor, mellé a tejföl.

pilmenyi02

A tészta: csupán liszt, tojás és víz kell hozzá. (Fotó: Myreille)

A tészta

Hozzávalók:
1 tojás
60 dkg liszt
1 – 1,5 dl víz
csipet só

Egy nagy tálba ki kell mérni a lisztet. A tojást fel kell verni, de csak azért, hogy a fehérje és a sárgája jól elkeveredjen. A liszt közepébe lyukat kell mélyíteni, ide kell beleönteni a tojást és kb. 7 ml vizet. Ezután villával elkezdem összekeverni. Liszttől és a tojás nagyságától függ, hogy mennyi vizet vesz fel. Miközben a villával keverem, látszik, hogy száraz, sok a liszt a tál alján, akkor még teszek hozzá vizet. Ezután kezdem csak el gyúrni és addig gyúrom, amíg sima, puha tésztát kapok. (Fele mennyiségű lisztnél mehet bele a tojás, vízből kell akkor jóval kevesebb.)

Azért jó a gyúrás előtt beletenni a vizet, mert akkor a gyúrás gyorsabb, könnyebb, tisztább művelet.

“A végén egy nem nagyon ragadós, ennek ellenére puha, női mellre emlékeztető tésztát kapsz.”

Nem én lennék, ha már nem csalnék a tésztával. Elméletileg folpackkal le kell takarni a tésztát, hűtőbe tenni egy órára, majd szobahőmérsékleten kicsit melegedni hagyni, átgyúrni, majd  ezután nyújtani. Én csak annyit vártam, amíg összeállítottam a tölteléket.

A töltelék:
50 dkg sertéshús ledarálva
20 dkg marhahús ledarálva
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma

bors

A hentesnél darálva kértem a húst, majd itthon a felkockázott hagymát, fokhagymát, sót, borsot és a kétféle darált húst robotgépbe tettem és átvagdaltam még egyszer.

A formázás:

Feltettem forralni 8 liter vizet.

A tésztát két részre vettem és nagyon vékonyra nyújtottam. Két részre azért osztottam a tésztát, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a vékonyra nyújtást pedig tényleg úgy értettem, hogy nagyon vékonyra kell nyújtani. Olyan vékony legyen a tészta, hogy szinte át lehessen rajta látni.

Ezután egy vizespohárral (átmérője kb. 6 centi) köröket szaggattam a tésztából. Jobb a megfelelő méretű pogácsaszaggató, amúgy. Minden tésztakör közepére egy kiskanálnyi húsos tölteléket tettem, a tésztát félbe hajtottam, a szélét jól összenyomogattam, majd a két csúcsát összecsippentettem. Lehetett volna cifrázni is, de csak arra koncentráltam, hogy jól összenyomjam a tésztát, nehogy szétnyíljon majd a vízben.

“A tölteléket a tésztakör közepébe lerakod és a tésztát kettéhajtod, vagyis két átellenes végét összeragasztod. Aztán eldolgozod kövér félhold alakúra a szélét. Két ujjal szoktam megnyomogatni a szélét. Minden alkalommal az előző összenyomott rész sarkát kicsit ráhajtva, ettől fonott minta keletkezik.”

Tessék, itt egy video is szemléltetésül. Ők kisebb pelmenyiket gyártanak, de több évtizedes rutinnal rendelkeznek velem szemben és szerintem, ők se fodroznak.

pilmenyi03

Főzésre kész pelmenyi. (Fotó: Myreille)

Amikor a víz már lobog, teáskanálnyi olajat kell bele tenni, majd a kb. 15 tésztát. Pár perc múlva feljöttek a víz felszínére – ami nem, annak óvatosan fakanállal segítettem – majd újraforrástól számított 8 percig főztem. Az első adagnál érdemes kitapasztalni, hogy mennyi idő alatt fő meg a tészta és a benne lévő töltelék, és ehhez félbe kell vágni egy kifőtt tésztát és meg kell kóstolni.

A kifőtt, forró tésztákra azonnal mehet a vaj, hadd olvadozzon, és a kapor, mellé pedig a tejföl.

Summary
recipe image
Recept
Orosz konyha - pelmenyi (hússal töltött tészta)
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés-főzés

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra