term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:89
post ID:42813
category_89

Tárkonyos zöldborsóleves – őrzi a régi ízeket, de mutat újat is

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Tárkonyos zöldborsóleves – őrzi a régi ízeket, de mutat újat is

Myreille - Publikálva:

Petrezselyem nélkül nincs gyerekkori nyarakat idéző zöldborsóleves. Viszont a kertemben éppen nem volt petrezselyem, a tárkony viszont őrült területfoglalásba kezdett. A tárkony az egyik legfurcsább fűszernövény, amivel valaha találkoztam. Ősszel teljesen elszáradt, le is mondtam róla, majd tavasszal őrült nagy területen, végtelen és megállíthatatlan lendülettel tört elő. Attól félek, hogy az egész kertet meg szeretné szerezni, pedig az eperrel, a málnával, a rózsákkal és legalább három tucat másik növénnyel mindenképpen osztoznia kell a területen. A tárkonyos zöldborsólevessel nem ejtettem nagy károkat a tárkonyerdőben, viszont a végeredmény nagyon finom. Őrzi a régi ízeket, de mutat valami újat is. Ahogy a zöldborsó és a menta jó barátságban vannak, így a borsó és a tárkony is megérti egymást.

Tárkonyos zöldborsóleves (Fotó: Myreille)

Tárkonyos zöldborsóleves (Fotó: Myreille)

A zöldborsólevest úgy főzöm, ahogyan a nagymamám és anyukám főzi évtizedek óta. Ezért a recept tele van olyan szavakkal, mint a nagyjából és körülbelül, mert szemre főzünk, ám éppen az a jó benne, hogyha kicsit több vagy kicsit kevesebb valami, akkor sincs baj. Úgy tökéletes, ahogyan sikerül. Nagyjából 1 evőkanál olajon megpirítok egy csapott evőkanálnyi lisztet. Amikor aranybarna, felöntöm hideg vízzel (kb. 2,5 literrel). – Nagyon fontos, hogy a forró rántást hideg vízzel kell felönteni, mert különben csomós lesz.  – Beleteszem a friss vagy mirelit zöldborsót (kb. 30 dekát), én szeretem, ha sok benne a borsó, így nem szoktam spórolni vele, megsózom és felforralom. A rántás miatt könnyen kifut, ezért érdemes mellette tenni-venni, figyelni, kevergetni. Kisebbre veszem a lángot és beleteszem a 2 gerezd fokhagymát és a petrezselyemzöldet. Mármint ez a normál ügymenet, de jelen esetben egy 15 centis tárkony ág került a levesbe és 2 levél lestyán. Puhára főzöm a zöldborsót. Amikor a zöldborsó jó, kiveszem a zöldfűszereket és beleteszem a finommetéltet. 2 perc alatt puhává főzöm és már lehet is enni.
Tárkony+zöldborsó=nyár (Fotó: Myreille)

Tárkony+zöldborsó=nyár (Fotó: Myreille)

A hírlevelet se hagyjátok ki, iratkozzatok fel most!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra