Őszi ízek kiflibe tekerve: karamell és almavaj krémsajttal

Vidra

Fűszeres édesség reggelire, uzsonnára vagy desszertnek: a fahéj, a vanília, az alma és a karamell a lágy kelt tésztában a hűvösebb őszi napokat is megszépíti.

Őszi ízek kiflibe tekerve: karamell és almavaj krémsajttal (Fotó: Vidra)

Őszi ízek kiflibe tekerve: karamell és almavaj krémsajttal (Fotó: Vidra)

Újra itt az almavaj szezonja, érdemes betárazni belőle (és körtéből is elkészíteni), mert nem csak vajas kalácsra kenve jó, hanem sütemények töltelékeként is. A tavaszi medvehagymás kifli alapja most őszbe csavarodik, a krémsajt a fűszeres gyümölcskrémmel kombinálva nem túl tolakodó, tökéletes ízhatást eredményez, a habot a tortán pedig ez esetben a lágy karamellcsíkok hozzák.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
2,8 dl víz
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
nagy csipet só

A töltelékhez:
almavaj
mascarpone vagy bármilyen natúr krémsajt
ízlés szerint cukor

A tetejére:
1 tojás 2 teáskanál almavajjal elkeverve

A díszítéshez:
omlós karamella (akár házi verzióban is)

A megkelt tésztából 4 darab vékony, kb. 30 centis kört nyújtok. Egy tésztalapot megkenek a kb. 6:2 arányban bekevert almavajas krémsajttal (az almavajból kell több), majd befedem a másik körrel; ugyanez történik a másik két tésztalappal is.

Almavajas kifli tetején omlós vajkaramellával (Fotó: Vidra)

Almavajas kifli tetején omlós vajkaramellával (Fotó: Vidra)

Mennyei finomság (Fotó: Vidra)

Mennyei finomság (Fotó: Vidra)

8 vagy 16 cikkelyre vágom (a 16 darabosból igazi egyfalatos finomságok lesznek, a 8 cikkelyesből normál péksütemény méretű kiflik), a külső szélektől feltekerem.

Megkenem a tetejüket az almavajjal kevert tojással, és 180 fokon 12-15 percig sütöm.
Ha kicsit kihűlt, megszórom vaníliás cukorral kevert porcukorral. A puha karamellát közben vízgőz fölött egy tálban megolvasztom, pici vajat keverek hozzá, és ha elérte a megfelelő állagot, vékony csíkokban rácsorgatom a kiflikre.

Őszi-téli finomság (Fotó: Vidra)

Őszi-téli finomság (Fotó: Vidra)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra