Őszi tökölés – tökéletes töklekvár

Remous

Normandiai kaland: a sütőtöklekvár titkos receptje az etretat-i piacról. Egyszerű, gyors és finom.

Etretat, Normandia, Franciaország

Az egész Normandiában kezdődött, az etretat-i piacon. Megkóstoltam a helybéliek tökös sütijét, szörpjét és lekvárját. Ez utóbbi – a citrusfélék aromás illata mellett – a sült gesztenyére emlékeztetett. A reggeli pirítóst különlegessé teszi; és gasztroajándéknak sem utolsó.

Töklekvár hozzávalók:
1,5 kg-os tök pucolás után 1,2 kg lett.
35 dkg cukor (de ez ízlés dolga, valaki 50 dkg-ot tesz ennyi tökhöz)
4 db narancs
2 db citrom (narancsból és citromból érdemes biot venni, mert a héjára is szükség van)
4-5 cm fahéjrúd
8-10 szem szegfűszeg
2-3 csillagánizs
diónyi friss gyömbér

Apróra kockáztam a tököt, valamint 2 narancs héját. A másik 2 narancs és 2 citrom héját, valamint a gyömbért lereszeltem. Az összes narancs és citrom levét kicsavartam egy tálban alaposan összekevertem a cukorral és a fűszerekkel, és a feldarabolt tökkel és narancshéjjal, majd éjszakára hűtőbe tettem. Másnap 20-25 perc alatt puhára főztem a tököt, majd botmixerrel pépesítettem. Forrón üvegekbe töltöttem,és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Őszi tökölés – tökéletes töklekvár” című cikkhez.

  1. Zsoofi szerint:

    És hogyan kell megpucolni a tököt? Amikor először csináltam töklevest, akkor én is megpucoltam (akkor Hokkaido-tököt használtam), fél napba telt, de egy jó erős félórába biztosan, aztán a bécsiek, ahol ez a leves mindennapos, jól kiröhögtek. A Hokkaidót nem kell megpucolni, azóta én sem teszem. Te milyen tököt használtál? És tényleg, késsel, mivel pucoltad?

    VálaszVálasz
  2. remous szerint:

    Potimarront hasznàltam. Nem tudom otthon mi a neve, de szerintem a sonka formàju is tokèletesen megfelelo.
    A pucolàs? Okos kérdés!!!
    Eloszor egy igazi kézbeàllo kèst “kèzbevàgora” èleztem. Nàlam ez a hatàr: ha nem figyelek, gyorsan korom-,ès borvàgo kèskènt hasznàlhato.
    Tehàt megfelezem a tokot, kikaparom a magjàt, aztàn negyedekre apritom. Ennèl a toknèl korulbelul ez a kèzbefoghato méret a pucolàshoz.

    VálaszVálasz
  3. hajni szerint:

    a fozeshez csak a tokot hasznalod fel, vagy a citrom-narancslevet, es a fuszereket is, vagy vizben fozod?

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra