Őszi tökölés – tökéletes töklekvár

Remous

Normandiai kaland: a sütőtöklekvár titkos receptje az etretat-i piacról. Egyszerű, gyors és finom.

Etretat, Normandia, Franciaország

Az egész Normandiában kezdődött, az etretat-i piacon. Megkóstoltam a helybéliek tökös sütijét, szörpjét és lekvárját. Ez utóbbi – a citrusfélék aromás illata mellett – a sült gesztenyére emlékeztetett. A reggeli pirítóst különlegessé teszi; és gasztroajándéknak sem utolsó.

Töklekvár hozzávalók:
1,5 kg-os tök pucolás után 1,2 kg lett.
35 dkg cukor (de ez ízlés dolga, valaki 50 dkg-ot tesz ennyi tökhöz)
4 db narancs
2 db citrom (narancsból és citromból érdemes biot venni, mert a héjára is szükség van)
4-5 cm fahéjrúd
8-10 szem szegfűszeg
2-3 csillagánizs
diónyi friss gyömbér

Apróra kockáztam a tököt, valamint 2 narancs héját. A másik 2 narancs és 2 citrom héját, valamint a gyömbért lereszeltem. Az összes narancs és citrom levét kicsavartam egy tálban alaposan összekevertem a cukorral és a fűszerekkel, és a feldarabolt tökkel és narancshéjjal, majd éjszakára hűtőbe tettem. Másnap 20-25 perc alatt puhára főztem a tököt, majd botmixerrel pépesítettem. Forrón üvegekbe töltöttem,és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra