Petrezselymes-fetás-cukkinis quiche

Myreille

Nem tudom megunni a petrezselyem illatát és ízét. Arra gondoltam, megérdemli, hogy egy quiche-ben főszerepet kapjon.

Petrezselymes quiche (Fotó: Myreille)

A tészta:

(Még mindig ugyanaz, mint az eddigi quichek-nél. A tészta receptjét érdemes megtanulni, mert utána bármilyen töltelékkel elkészíthető.)

10 dkg vaj (nem lehet margarin, csak rendes vaj, abból is a márkázott a legjobb)
25 dkg liszt
1 tojás sárgája
fél deci hideg víz
nagy csipet só

A vaj papírjával kivajazom a (28 centi átmérőjű) tortaformát, amibe a quichet sütöm.

A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és pár mozdulattal összegyúrom. Amint összeállt a tészta nem kell tovább gyömöszölni, nem baj, ha nem teljesen sima. Illene hűtőben legalább fél órát pihentetni, de nekem erre sem erőm, se időm nem szokott lenni, így azonnal a formába nyomkodtam úgy, hogy legyen egy 1,5-2 centis pereme. A helyes eljárás az lenne, hogy az ember lánya kinyújtja és úgy teszi a formába, de én ezt is el szoktam lustulni. A tészta puha, könnyű formázni, csak arra kell figyelni, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen a formában. Nagyjából.

Bekapcsolom a sütőt (180 fok, semmi légkeverés, olyat nem tud a sütőm) és a tésztát 5-8 percig sütöm, addig amíg mindenhol “kifehéredik”. A nagykönyv szerint sütőgyöngyöt vagy babot kellene tenni a tészta tetejére, hogy ne emelkedjen fel, de én a púpot villával meg szoktam nyomkodni és úgy eltűnik, mintha sohase lett volna. (A technika egyszerű: villával megbököm a púpot, majd a villa hátával kinyomkodom a levegőt és tömörítem a lyukat. Azt hiszem, hogy egy érzékeny lelkületű francia szakács, itt kapna tőlem idegbajt.)

A töltelék:

2 db apró (kb. 15 centis) cukkini
2-3 újhagyma (a miénk a kertben már kezd kerekedni, de friss és zamatos, abból csináltam)
1 nagy csokor petrezselyem
2 dl tejszín
0,5 dl tej
2 tojás + a fehérje, ami a tésztából kimaradt

bors
20 dkg feta sajt

A hagymát cikkekre vágom és a kifehéredett tésztára szórom, majd ráteszem a felkarikázott cukkinit. A cukkinik tetejére a feta sajtot szeletelem. A sajttal szinte beborítom az egész quiche tetejét. A tojásokat összekeverem a tejjel és a tejszínnel, picit megsózom – de csak óvatosan, hiszen a feta egészen sós -, majd megborsozom, és belekeverem az apróra vágott petrezselymet. A szószt a quiche-re öntöm, majd a 180 fokos sütőben (nagyjából fél óra alatt) készre sütöm. Akkor jó, ha a szósz is megszilárdult a quiche-en, nem folyik, nem remeg, hanem szilárd.

Szerintem langyosan és hidegen a legjobb, de most se tudtam megvárni, hogy kihűljön. Viszont a maradék elcsomagolható másnapra. Jobb, mint egy szendvics.

Legyél te is quiche rajongó, kövess minket Facebookon is, ahol még több móka és kacagás vár!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Petrezselymes-fetás-cukkinis quiche” című cikkhez.

  1. Gabriella szerint:

    Más fajta sajttal is esetleg el lehet készíteni ?

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    @Gabriella: Lehet, de nem nagyon érdemes. A sós, krémes feta karakteres ízt ad a quiche-nek. Talán még a juhtúró pöttyök lehetnek jó alternatíva vagy a kecskesajt darabkák.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra