Póréhagymás-cukkinis-túrós lepény

Myreille

A nagymamám remek kapros-túrós lepényeket sütött és ezeket a lepényeket gondoltam tovább póréhagymával, cukkinivel, kapor nélkül…

hagymasturoslepeny01

Póréhagymás-cukkinis-túrós lepény (Fotó: Myreille)

A kiflik tésztája tökéletes sós lepényekhez, pizzákhoz. A póréhagymás-cukkinis-túrós lepény tulajdonképpen sajt nélküli pizza és trendin focaccianak is nevezhetjük.

Hozzávalók (3-4 tepsinyi lepényhez):
1 kg liszt
1 csomag (7 g) száraz élesztő (7 g szárított élesztő 25 g friss élesztőnek felel meg)
6 dl langyos víz
2 evőkanál cukor
1,5 teáskanál só
2 evőkanál (kukoricacsíra) olaj
2 póréhagyma
2 cukkini
500 g túró
1 kis pohár tejföl

Kelt tésztát gyúrok: A lisztet egy tálba öntöm, közepébe egy mélyedést csinálok és oda öntöm az élesztőt, a cukrot, a langyos vizet és 1 evőkanál olajat. Kanállal kezdem el keverni, majd megsózom és addig keverem a kanállal, amíg tudom, majd addig gyúrom kézzel, amíg a kezem tiszta lesz. Ekkor a tészta szép, selymes. Konyharuhával letakarom és fél órát hagyom kelni.

Amíg a tészta kel, a póréhagymát megmosom, felkarikázom és 1 evőkanál olajon megdinsztelem. Hagyom kihűlni.

A tésztát átgyúrom és 4 gombócra veszem. Én a vékony tésztával szeretem, ám aki a vastagabbra esküszik, csak 3-ba ossza.

A gombócokat kinyújtom, megkenem tejföllel, majd póréhagymával. Ráteszem a vékonyra karikázott cukkinit és a cukkinik közé túrót szórok. Mehet be a 180 fokos sütőbe, ahol 20-25 perc alatt készre sül.

Cukkiniből nem szabad túlrakni és a tejfölözést se kell túlzásba vinni, mert elázik a tészta. Langyosan és hidegen is finom!

hagymasturoslepeny02

Póréhagymás-cukkinis-túrós lepény (Fotó: Myreille)

hagymasturoslepeny03

Póréhagymás-cukkinis-túrós lepény (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra