Porridge

Hana

Eredetileg Skóciában fogyasztották előszeretettel reggelire, de ma már majd mindenhol vele indul a nap Angliában is.

spurtle02

A skót porridge készítése szertartás: csak órajárással megegyező irányban lehet keverni, mégpedig jobb kézzel, és mindezt egy fej nélküli fakanállal, amit Skóciában ‘Spurtle’-nek hívnak.

További hagyomány, hogy a porridge-ot állva illik elfogyasztani, a régi időkben csontból készült kanállal.

Mi a hagyományokat tiszteletben tartva ám nem szó szerint követve jártunk el. Az elkészítés kb. 5 percet vett igénybe.

A tejet (eredeti recept szerint kevés sóval – uramatyam!!!) felforraljuk, majd a zabpelyhet beleöntjük, és takarék lángon fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük. Szárított gyümölccsel, magokkal, fahéjjal és egy kis mézzel bolondítottuk.

Nagyon ízletes reggeli kerekedett belőle, ami elegendő energiát biztosít jópár órára. Viszonylag alacsony a kalóriatartalma, de rostban gazdag.

El kéne látogatni a Porridge készítő világbajnokságra Skóciába, amit idén 16.alkalommal rendeznek meg 2009. október 11-én Carrbridgeben.

Web: http://www.goldenspurtle.com

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra