Puha, édes, vidámító: banános palacsinta sok-sok csokival

Vidra

A kalóriát számolgatók kattintsanak gyorsan tovább, ez nem egy diétás-gyümölcsös desszert. Aki viszont gyorsan enne valami télfelejtő finomságot, az most rögtön próbálja ki.

Banános palacsinta (Fotó: Vidra)

Banános palacsinta (Fotó: Vidra)

Egyszeri kalandnak indult, lekváros amerikai palacsinta helyett, de bizonyos édesszájú és banánrajongó lakótársak nem hagyták feledésbe merülni a dolgot. Mintegy jelzésértékkel ma is megjelent egy újabb kiló banán a konyhámban, én meg értek a finom utalásokból.

Hozzávalók:

1,5 dl tej
1 tojás
3 dkg vaj
1 közepes banán
10 dkg liszt
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál holland kakaópor
fél evőkanál sütőpor
fél kiskanál só

a csokiszószhoz:
10 dkg étcsoki
1 dl tej
opcionálisan egy löttyintésnyi rum, konyak vagy gyümölcslikőr

A vajat, a banánt, a tojást és a tejet botmixerrel összepépesítem, majd hozzáöntöm a másik tálban összekevert száraz hozzávalókhoz; az egészet csomómentesre elkeverem.

A vékonyan kivajazott palacsintasütőbe egyszerre 4×1 evőkanálnyit teszek a sűrű masszából, alacsony lángon a kis korongok mindkét felét pár perc alatt készre sütöm.

Közben vízfürdő fölött összeolvasztom a csokit és a tejet (ínyencek egy kis alkoholt önthetnek a csokiszószhoz), és bőven meglocsolom vele a kész palacsintákat. További banánokkal vagy más feldarabolt gyümölccsel is ér turbózni az élményt.

Hidegen és melegen is jó – dekadens hétvégi reggelinek, meglepetés-desszertnek, férj- és gyerek-motiváló jutalomnak, vagy csak úgy.

A fenti adagból kanálmérettől függően kb. 16 kis palacsinta lesz.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra