Rebarbarás-gyömbéres-vaníliás crumble

Myreille

Minek vacakolni a tésztával, ha elég mindent egy sütőtálba szórni, a végeredmény pedig elképesztően finom. A rebarbara szereti a gyömbért.

 

Sokáig gondolkodtam, hogy talán pitét csinálok a rebarbarából, de megint győzött a “minél kevesebb tészta, annál jobb” érvem és crumble lett. Kanállal kell enni…

Rebarbarás-gyömbéres-vaníliás crumble (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
5 szál rebarbara
15 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
1/4 teáskanál gyömbérpor
1/2 teáskanál őrölt vanília (kb. két csomag vaníliás cukornak felel meg ennek, de tessék beszerezni őrölt vaníliát, én nagyon szeretem)

A rebarbaraszárakat alaposan megmosom, két végüket levágom, majd 2-3 centi darabokra vágom és egy sütőtál aljára terítem.

Miközben darabolom a rebarbarát, olykor fásnak, túl szálasnak tűnik, de nem szoktam zavartatni magam, mert átfő, átsül… Nem tudok még egy olyan növényt, amely levelének a nyelét esszük. (Aki mondd, az kap egy moksha-táskát! :) ) Azt se tudom pontosan, milyen a jó rebarbara, de én a vékonyabb, sötét rózsaszín-lila szárakat szoktam venni. A rebarbara igen savanyú, jót tesz neki a cukor. Én szeretem a savanyú gyümölcs és az édes, illatos tészta találkozását, de aki akarja, cukrozza meg a rebarbarát még egy kis cukorra.

A lisztet, a cukorral, a vajjal, az őrölt vaníliával és a gyömbérporral összemorzsolom, a rebarbaradarabokra szórom, majd 180 fokos sütőben 1 óráig sütöm.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Rebarbarás-gyömbéres-vaníliás crumble” című cikkhez.

  1. Zsu szerint:

    Hűű, de jól hangzik, ezt mindenképp kipróbálom! Köszi a receptet és az ötletet! :)

    VálaszVálasz
  2. Kinga szerint:

    A szárzeller ér? :)

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    @Kinga: Igen, szerintem a szárzeller jó megfejtés. Bár annak a levele is ehető – ellentétben a rebarbarával, aminek a levele mérgező. Jár a táska, kérlek, írj egy levelet a címeddel a [email protected]-ra. Köszönöm!

    VálaszVálasz
  4. Andi szerint:

    Rákerestem :-) Van aminek a szárát fogyasztjuk:
    A karalábé észak-európai eredetű növény. A káposztafélék családjába tartozik, gumószerűen megvastagodott szárát fogyasztjuk.
    A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta), másnak a szárát (spárga)…

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra