Recept a nagyimtól: a világ legjobb kókuszkockája

Myreille

Évek óta őrzök egy megsárgult, pecsétes, szakadt lapot, amit a nagymamámtól örököltem és amin a kókuszkocka receptje olvasható. Legalább 40 éves recept, de ennél finomabb kókuszkockát még nem ettem.

Kókuszkocka nagymamám receptje szerint (Fotó: Myreille)

Kókuszkocka nagymamám receptje szerint (Fotó: Myreille)

Arra nem emlékszem, hogy a nagymamám kókuszkockát sütött volna – csak a buktákról őrzök emléket, aminek a két végén sohasem volt elég lekvár -, viszont anyukámmal kisiskolásként minden teadélutánra kókuszkockát sütöttük, persze a mama receptje szerint és együtt mártogattuk, forgattuk. Emlékszem a falra mögöttem, a tányérra, amiben a kókuszreszelék volt és emlékszem a megsült tészta színére és ízére is. Szerettem meztelenül is.

Legalább 25 éve nem sütöttem/sütöttünk kókuszkockát, de most muszáj volt, mert hiába került újra és újra elém ez a sütemény, sohasem olyan finom, mint az emlékeimben.

Nagymamám recepje (Fotó: Myreille)

Nagymamám receptje, öregebb, mint én. (Fotó: Myreille)

 

Egy falat gyerekkor (Fotó: Myreille)

Egy falat gyerekkor (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:

A tészta:
30 dkg cukor
4,5 dkg margarin
2 tojás
3 evőkanál langyos méz
42 dkg liszt
1 kávéskanál szódapor
2,5 dl tej

A margarint simára kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tojásokat és a mézet. Nagyvonalúan a masszához kevertem a lisztet és 1/2 kávéskanál szódabikarbónát – egy kiskanálnyit nagyon soknak találtam – majd beleöntöttem a tejet és simára kevertem.

Sütőpapírral bélelt 30×40-es tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben 190 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütöttem.

Hagytam teljesen kihűlni, majd vékonyan körbevágtam a tésztát és kétfalatnyi darabokra (kb. 2×4 centis darabokra) vágtam a tésztát.

A krém:
22 dkg margarin
25 dkg cukor
4 dkg kakaó (holland kakaót használtam)
4 evőkanál tej
5 evőkanál rum

1 csomag kókusz

Egy lábasban összemelegítettem, majd 5 percig forraltam a hozzávalókat (kivéve a kókusz), majd 5 percig hűlni hagytam a csokikrémet.

Ezután a feldarabolt tésztát egyesével csokiba, majd kókuszba forgattam.

A tészta nem ázott át túlságosan, és a méztől különleges az íze és tökéletes a sűrűsége. A csokiban pedig érezni lehet a kakaó és a rum ízét is és mindkettő remekül harmonizál a kókusszal. Szóval tökéletes.

A tészta nem ázott át túlságosan, és a méztől különleges az íze és tökéletes a sűrűsége. A csokiban pedig érezni lehet a kakaó és a rum ízét is és mindkettő remekül harmonizál a kókusszal. Szóval tökéletes.

Van moksha.hu hírlevél is, iratkozzatok fel most!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Recept a nagyimtól: a világ legjobb kókuszkockája” című cikkhez.

  1. Pappné Kucsera Anna szerint:

    Évi! Mindig rátapintasz a kedvenceimre! Egy jó kókuszkocka receptre vágytam !

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra