A tökéletes töltött paprika receptje

Myreille

Már nem hívom fel anyut, hogy megkérdezzem, hogyan kell összeállítani a töltött paprikához a tölteléket. Saját, bejáratott receptem van, amit a férjem és a fiaim is imádnak.

A töltött paprika a nyár, a gyerekkor és az otthon. Ugyanolyan meghatározó és emlékekkel zsúfolt étel, mint a karácsonyi bejgli. Azon pedig csak mosolygok, hogy a gyerekeim ugyanúgy finnyáznak a főtt paprikára, mint én gyerekkoromban, én meg elértem azt a kort – bizony ez korral jár -, hogy ugyanúgy imádom a főtt paprika-húsgombóc párost, mint gyerekkoromban a felnőttek. Régen miattam főztek paprikamentes gombócokat a töltött paprikába, most a fiaim miatt teszek bele néhányat.

Eredetileg a receptet a lányomnak szántam, de most már nagyon úgy tűnik, hogy két fiúban merül ki számomra a gyerekáldás, így a menyeimnek ajánlom, hogy a fiaim kedvében tudjanak járni.

Töltött paprika/Fotó: Myreille

Töltött paprika/Fotó: Myreille

Fél kiló (sertés) darált húst jól összegyúrok egy marék rizzsel, egy pici, apróra vágott hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt majorannával és egy tojással. Amíg elkészítem a mártást, a töltelék pihen.

Bőséges rántáshoz (kb. 4 evőkanál olajon aranybarnára pirítom a 2-3 púpos evőkanál lisztet) sok sűrített paradicsomot (vagy házi paradicsomlevet) teszek, jó piros legyen, felöntöm vízzel, hogy tele legyen a nagy lábas – nincs annyi mártás, amit két nap alatt ne ennénk meg -, teszek bele 2-3 evőkanál cukrot, kevés sót és felforralom.

A mártásnak ilyenkor még hígnak kell lennie, mert ahogy tovább fő besűrűsödik.

A 5-6 tölteni való paprika csumáját eltávolítom és megtöltöm a húsos töltelékkel, a maradékból töltelékből nem túl nagy, de nem is apró gombócokat formázok. A betöltött paprikákat és a gombócokat óvatosan a mártásba teszem, és néha-néha megkevergetve (le ne égjen) másfél-két óráig főzöm.

Csak olyan paprikából érdemes töltött paprikát csinálni, amelyik illatos, érett, húsos, mert az remekül átadja a ízét a paradicsomos mártásnak, ám nem célszerű túl nagy paprikákat választani, mert azok túl sok tölteléket vesznek fel.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “A tökéletes töltött paprika receptje” című cikkhez.

  1. Évi szerint:

    Nyami! Na ezt én is kipróbálom :) Finom házi paprikát is tudok szerezni! De jó lesz :)

    VálaszVálasz
  2. bluemoon szerint:

    Na most dicsekedtem el vele, hogy nálad milyen csudás töltött paprika receptet találtam, “és hogy csak képzeld el Icukám, nincs benne a megszokott rántás, és mégis milyen finom sűrű, de mégis könnyed lett a mártás”! De a biztonság kedvéért kikerestem a receptet, és mit látok? Azt, hogy bizony csak az én olvasatomban nem volt ebben a töltött paprikában a rántás…De jelentem, úgy is nagyon finom lett.:)

    VálaszVálasz
  3. szemerits katalin szerint:

    szeretném kipróbálni ezt a töltött paprika receptet .köszönöm katalin

    VálaszVálasz
  4. Kata szerint:

    “így a menyeimnek ajánlom, hogy a fiaim kedvében tudjanak járni.”
    Es ha a fiukat teszene megtanitani?

    VálaszVálasz
  5. Myreille szerint:

    Persze, a fiúknak is megtanítom, de én szeretem a férjem kedvencét főzni, gondoltam a fiaimnak is ilyen felesége lesz. Illetve olyan házassága, ahol az apró figyelmességek ugyanolyan fontosak, mint a nagy gesztusok… És mielőtt úgy tűnne, hogy nincs egyensúlyban a mérleg, a férjem is rendszeresen főzi a kedvenceimet.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra