term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:43167
category_3 #e62e2e

Receptek a Marigold hotelből – Kóstold meg Indiát!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Receptek a Marigold hotelből – Kóstold meg Indiát!

Myreille - Publikálva:

6 könnyen elkészíthető indiai étel története: pár napja lelkendeztem a Marigold Hotel filmekért és miközben a gépemen kutattam, remek recepteket találtam……. amit a film forgalmazója küldött el áprilisban a második rész megjelenése előtt. Fontos megjegyezni, hogy a receptek forrása Meera Sodha: Made in India (FigTree Books) című szakácskönyve, ám minden fogás a film egy-egy szereplőjéhez és kicsit a filmbéli történetéhez kapcsolódik.

A <a href="http://meerasodha.com/" target="_blank">meerasodha.com</a> oldalon is remek recepteket találtok!

A meerasodha.com oldalon is remek recepteket találtok!

Sonny és Sunayna Szívből jövő szerelemsüti Hozzávalók A tésztához (12 darab): 125 gramm sózatlan, szobahőmérsékletű vaj (plusz kevés a tepsi kikenéséhez) 325 gramm finomított kristálycukor 6 tojás 200 gramm finom dara 100 gramm őrölt kesudió (vagy mandula) 5 evőkanál méz 2 teáskanál őrölt fahéj ½ teáskanál reszelt szerecsendió 1 teáskanál őrölt kardamom 2 evőkanál rózsavíz 1 teáskanál vaníliakivonat 1 citrom és 1 narancs reszelt héja A kardamomos-gránátalmás joghurthoz (shrikhandhez): 250 gramm jó minőségű görög joghurt 2 evőkanál porcukor 1 teáskanál őrölt kardamom ½ gránátalma magjai Elkészítés Tészta: A sütőt előmelegítjük 150 C fokosra (gáztűzhely: 2-3. fokozat). Egy kb. 30×20 centiméter nagyságú tepsit kibélelünk zsírpapírral, ezt vékonyan bevajazzuk. A többi vajat kikeverjük a finomított kristálycukorral. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, majd kis adagonként, óvatosan belevegyítjük a cukros vajba. Ezután beleforgatjuk a darát, az őrölt kesudiót, a mézet, a fahéjat, a szerecsendiót, a rózsavizet, a vaníliakivonatot valamint a citrom- és a narancshéjat. A jól elkevert masszát belekanalazzuk a tepsibe. 45 percig sütjük, vagy ameddig a teteje mindenütt aranybarna lesz és érintésre szilárd. Hagyjuk kihűlni. Mielőtt négyszögű darabokra vágjuk, esetleg egyben kiborítjuk a tepsiből. Kardamomos-gránátalmás joghurt: A joghurtot egy tálban összekeverjük a porcukorral, a kardamommal valamint a gránátalmamagok felével, és egy ideig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás: A tésztakockákra egy adag ízesített joghurtot kanalazunk, aminek a tetejét megszórjuk a maradék gránátalmamagokkal.  
Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel (The Second Best Exotic Marigold Hotel)

Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel (The Second Best Exotic Marigold Hotel)

Mrs. Donelly lazacos-parajos curryje Anglia zamata Hozzávalók (4 főre) 2 evőkanál repceolaj 1 rúd fahéj 6 szem bors 2 szegfűszeg 1 nagy vöröshagyma aprítva ½ teáskanál barnacukor 250 gramm érett paradicsom feldarabolva 4 cm hosszú gyömbérdarab, hámozva és finomra reszelve 4 gerezd fokhagyma összezúzva ¼ teáskanál garam masala (csípős indiai fűszerkeverék) 1 teáskanál őrölt kömény 1 ½ teáskanál őrölt koriander ¼ teáskanál őrölt kurkuma ½ teáskanál őrölt chili 1 ¼ teáskanál só 500 gramm paraj 400 gramm bőr nélküli lazacfilé Elkészítés Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, 1-2 percig pirítjuk benne a fahéjrudat, a borsszemeket és a szegfűszeget. Hozzáadjuk a vöröshagymát meg a barnacukrot, tovább pirítjuk, míg aranyszínű lesz és karamellizálódik (12-15 perc). Belekeverjük a paradicsomdarabokat, és lefedett edényben 5 percig pároljuk, hogy puhuljanak. Hozzátesszük a gyömbért és a fokhagymát, belekeverjük a garam masalát, a köményt, a koriandert, a kardamomot, a chilit és a sót. Körülbelül 8 perc múlva a keverék krémessé válik. Ekkor adjuk hozzá a parajleveleket, és kis lángon, fedő alatt megfonnyasztjuk. A lazacot nagyobb darabokra vágjuk, és úgy tesszük a serpenyőbe, hogy a paradicsomos-parajos mártás elfedje. Ismét letakarjuk az edényt, és a halat 5-7 perc alatt hagyjuk átpárolódni. Tálalás előtt a fahéjrudat eltávolítjuk.
Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel (The Second Best Exotic Marigold Hotel)

Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel (The Second Best Exotic Marigold Hotel)

Evelyn második nekifutása Chilis paneer Hozzávalók (4 főre) 1 ½ teáskanál köménymag 400 g paneer (indiai friss lágy sajt) repceolaj 4 gerezd fokhagyma összezúzva 1 friss zöld chilipaprika vékonyra szelve 1 teáskanál őrölt fekete bors 1 teáskanál só 1 evőkanál paradicsompüré ½ teáskanál cukor 4 újhagyma vékonyra karikázva citromgerezdek a tálaláshoz Elkészítés A köménymagot mozsárban porrá törjük. A sajtot 2 centiméteres kockákra aprítjuk. Egy nagy sütőserpenyőt vékonyan kiolajozunk és felforrósítunk. A sajtkockákat, időről időre forgatva, addig sütjük, míg minden oldaluk aranybarna lesz, majd átrakjuk őket egy papírtörlővel bélelt tálba. Egy serpenyőbe 2 evőkanál olajat teszünk, hozzáadjuk a fokhagymát, a zöld chilit, a köményt, a feketeborsot meg a sót, és kis lángon, időnként megkeverve kb. 3 percig hevítjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét meg a cukrot, összekeverjük, azután némi víz kíséretében beletesszük a sajtkockákat. Fedő alatt főzzük kb. 5 percig. Ízesítjük az újhagymakarikákkal, és addig hevítjük, míg minden víz elpárolog. Frissen, forrón tálaljuk adagonként egy citromgerezd kíséretében. Mrs. Kapoor felülmúlhatatlan anyai Csirkés curryje Hozzávalók (4 főre) 2 evőkanál sózatlan vaj 1 evőkanál repceolaj 1 teáskanál köménymag 2 rúd, kb. 4 cm hosszú fahéj 2 nagy vöröshagyma finomra aprítva 6 centiméternyi gyömbér letisztítva és megreszelve 6 gerezd fokhagyma összezúzva 2 friss zöld chilipaprika vagy 1 teáskanál chili őrlemény 200 gramm áttört paradicsom 2 evőkanál sűrített paradicsompüré 1 ½ teáskanál őrölt kömény ½ teáskanál kurkuma 3 evőkanál joghurt, és még egy kicsi a tálaláshoz 1200 gramm lebőrözött egész csirkecomb vagy 800 gramm lebőrözött, kicsontozott csirke felső comb 3 evőkanál őrölt mandula 1 kávéskanál garam masala Elkészítés A vajat és az olajat egy lábasban közepes hőfokon felforrósítjuk, majd beletesszük a köménymagot és a fahéjrudakat. 1-2 perc múlva, amikor már átjárták egymást az ízek, hozzáadjuk a hagymát, és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve, aranybarnára pirítjuk. A gyömbért, a fokhagymát, a zöld chilipaprikát csipetnyi sóval mozsárban nem egészen sima masszává zúzzuk. A masszát is beletesszük a lábasba, kíméletesen főzzük 2 percig, ezután kevergetve hozzáadjuk az áttört paradicsomot. Néhány perc alatt besűrűsödik, ekkor kiegészítjük a paradicsompürével, az őrölt köménnyel, az őrölt kurkumával, és ízlés szerint (kb. 1 teáskanál) sózzuk. A joghurtot felverjük, fokozatosan a curryhez keverjük, és addig főzzük, míg bugyogni kezd. Beletesszük a csirkét, és alacsony hőfokon kb. 30 percig főzzük. Az őrölt mandulával és a garam masalával ízesítjük, majd 5 percig tovább főzzük. Halrudacskák Á la Douglas Hozzávalók (4-6 főre) repceolaj 2 teáskanál édesköménymag 2 teáskanál köménymag 2 teáskanál mustármag 2 teáskanál feketeköménymag 1 teáskanál görögszéna mag 25 gramm fehérliszt 10 gramm csicseriborsó liszt (besan) 1 teáskanál chili őrlemény 6 gerezd fokhagyma összezúzva 6 centiméternyi gyömbér letisztítva és megreszelve 1 ½ teáskanál só 4 tojás 600 gramm kiszálkázott, lebőrözött lazacfilé (esetleg más fehér, szilárd húsú hal filéje) 200 gramm zsemlemorzsa 1 citrom héja 2 kávéskanál finomra aprított koriander Elkészítés A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (gáz:6), és az olajjal vékonyan kikenünk egy sütőlapot. A zsemlemorzsát lapos tányérba terítjük, egy csipetnyi só kíséretében hozzátesszük a citromhéjat meg a koriandert, alaposan összekeverjük és félretesszük. Mozsárban porrá zúzzuk az édeskömény-, kömény-, mustár-, feketekömény- és görögszéna magvakat. Tálba öntjük és alaposan összekeverjük a kétféle lisztet a zúzott fűszerekkel, a chili őrleménnyel, a fokhagymával, a gyömbérrel. Egy másik tálba beleütjük a tojásokat, és adagonként habverővel hozzákeverjük a lisztes keverékhez. A halfiléket 2 cm széles, kb. 6-8 cm hosszú darabokra vágjuk. Minden darabot belemártunk a tojásos masszába, majd megforgatjuk a zsemlemorzsában. A halrudacskákat sütőtálcán 12-15 perc alatt alaposan átsütjük. Ne feledd a szenvedélyt! Madge desszertje Mango-, zöldcitrom- és szerelemgyümölcs-kocsonya Hozzávalók (4 főre) 5 lap zselatin 475 milliliter 100%-os mangólé (esetleg mangószörp) 1 zöldcitrom leve 60 gramm porcukor 3 szerelemgyümölcs, amelyből kivájtuk a húsát és magjait Elkészítés A zselatinlapokat beáztatjuk egy tál hideg vízbe, és állni hagyjuk őket. A mangólevet és a zöldcitromlevet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot valamint a szerelemgyümölcs húsát és magjait. Időnként kevergetve melegítjük. Amikor felforrt, kikapcsoljuk alatta a hőt. A zselatint, miután előzőleg kinyomtuk belőle a vizet, a gyümölcslé-keverékhez adjuk. Ezt addig kavargatjuk, amíg a zselatin tökéletesen feloldódik benne. A keveréket formába, tálkákba vagy poharakba töltjük, hűlni hagyjuk, majd 2-3 órára, amíg megkocsonyásodik, hűtőszekrénybe tesszük. Ha a gyümölcskocsonyát ki akarjuk önteni a formából, a formát egy pillanatra mártsuk forró vízbe, fedjük le egy tányérral, és fordítsuk fel.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra