Reggelire vagy vacsorára: házi, rozmaringos pulykamájkrém

Myreille

Igazi reggeli lakoma: pirított kiflikarika házi készítésű, rozmaringos pulykamáj pástétommal és friss paradicsommal a kertből.

A rozmaringos pulykamájkrémet nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul előző nap meg kell csinálni, így reggel csak a paradicsomokat kell leszedni és a kiflikarikákat egy serpenyőben megpirítani.

Májkrém készítésére nem csak azért érdemes rá vállalkozni, mert így biztosak lehetünk benne, mit eszünk, hanem azért is, mert sokkal finomabb, mint a bolti változat.

Hozzávalók:
60 dkg pulykamáj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
nagy csipet jódozott, tengeri só
1-1,5 deci olaszrizling
10-15 levél friss rozmaring (rövid ág levelei)
5 dkg vaj
bors
1 evőkanál olíva olaj

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megdinsztelem az olíva olajon. Amikor a hagyma üvegessé vált, rá teszem a megpucolt, felkockázott pulykamájat. Kevergetve sütöm, amíg  a máj kifehéredik. Ráöntöm a fehér bort és 15-20 percig fedő alatt párolom. Ezután addig főzöm, amíg a szaftja a felére csökken. (A biztonság kedvéért egy nagyobb darab májat elfelezek és megnézem, hogy átfőtt-e. Nem szabad véresnek maradnia.)

Leveszem a tűzről, megsózom és az egészet (szafttal, májjal) még forrón botmixerrel krémesítem. Beleszórom az apróra vágott, friss rozmaringot (friss majoránnával vagy zsályával is készíthető) és hozzá teszem a felkockázott vajat. Az egészet addig keverem, amíg a vaj elolvad.

Csinos tálkába pakolom, megvárom, amíg kihűl, és asztalra kerülésig letakarva hűtőbe teszem.

50-60 deka májnál többet csak akkor érdemes venni, ha sokan vagyunk, egyébként a nagy adag májkrém napokig kitart. Pontos eltarthatóságát nem tudom, mert nálunk pár nap alatt mindig elfogy, főleg nyáron, amikor van friss paradicsom és paprika.

Pirított kiflikarikák rozmaringos májkrémmel és kerti paradicsommal (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra