Születésnapomra: ribizlis cheesecake

Myreille

A new yorki sajttortát nem lehet elrontani és hibázni sem lehet vele. Eperrel, málnával, ribizlivel toronymagasan a kedvencem.

Hozzávalók:
1 csomag (250 g) Hobbits keksz
8 dkg vaj
750 g mascarpone
2,5 dl tejszín
4 tojás
1 vanília rúd
1 citrom
15 dkg cukor
csipet só

20 dkg ribizli, kevés zselatin

Egy 28 cm átmérőjű tortaforma oldalát és alját alufóliával körbetekerem, hogy később ne kelljen sütőt takarítani.

A kekszet aprítógépben morzsásra kell darálni, majd összekeverni a nem forró, megolvasztott vajjal. A sütőforma aljára kell nyomkodni és mehet a sütőbe 5-7 percre.

Közben elkészítem a krémet. A tojásokat habosra kell keverni a cukorral, majd mehet bele a többi hozzávaló (csipet só, mascarpone, tejszín, reszelt citromhéj, egy kikapart vaníliarúd belseje*) és az egészet simára kell keverni. Nem kell agyonverni, kézi habverővel elkeverhető.

A krémet óvatosan a kekszmorzsa alapra kell önteni és 180 fokos sütőben 50 percig sütni. A közepe ekkor még folyékonynak fog tűnni, de nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad.

Ha a sajttorta hűlt már legalább 3 órát, rá lehet tenni a gyümölcsöket és egy kis zselatinnal átkenni, hogy a ribizliszemek ne guruljanak el.

Hűtőben legalább egy éjszakát pihennie kell, hogy a krém tökéletes legyen.

A cheesecake-et érdemes az utolsó pillanatig a hűtőben tartani és mielőtt leveszem a tortaformát, körbevágom a forma szélénél.

Eperrel vagy málnával is isteni, de akkor a gyümölcsöket szósz formájában szoktam a torta mellé tálalni. 10 dkg epret (vagy málnát) felfőzök 1-2 evőkanál cukorral, mixerrel pépesítem és belekeverem a friss gyümölcsöket, de azokat már nem töröm össze.

*Nem szoktam kidobni a vanília rudak maradékát sem, hanem egy cukorral teli üvegbe tetszem, néha rázogatom és amikor nincs itthon vanília, akkor van vaníliás cukor. Sőt, a cukorban kiszárad vaníliákat bele szoktam főzni vanília sodóba, tejberizsbe és csak akkor, amikor kiadták utolsó leheletük is, mehetnek a kukába.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Születésnapomra: ribizlis cheesecake” című cikkhez.

  1. euthymia szerint:

    ez tényleg nagyon jól hangzik :)
    Sok boldogságot, finomságot !!!

    VálaszVálasz
  2. Heidi szerint:

    eddig nem tudtam, h mit csináljunk a ribizlivel:)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra