Ropogós keksz háromszor: vaníliás, gyömbéres és fahéjas

Myreille

A vajas tészta tojásmentes, könnyű vele dolgozni és sütés után kellemesen ropogós. A titok: a falatnyi kekszeket sütés után kell fűszerbe forgatni.

Kellene valami puccos név, de rajta ragadt a fűszeres-ropogós keksz, amely tökéletesen lefedi a valóságot. Fémdobozban tároljuk és kávé vagy tea mellé éppen az az apró édesség, amely megédesíti a napot…

Szeretem, mert finom és olyan ízekben gyártom, amilyenben csak akarom, miközben a család konzervatív részének is megvan az öröme.

fuszerescsillagok01

Ropogós csillagok háromféle fűszerrel: gyömbéres, fahéjas és vaníliás (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
10 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj!)
20 dkg kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 csomag vaníliás cukor)
25 dkg liszt
0,5 dl hideg víz
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál porcukor
vaníliaőrlemény
őrölt gyömbér
őrölt fahéj

A puha vajat kikeverem a cukorral és a vaníliaőrleménnyel. Hozzáadom a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát és összemorzsolom. Végül a hideg vizet adom hozzá és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nem ragadós, jól formázható tészta a végeredmény, amely a linzertésztára hasonlít.

Lisztezett deszkán 1-1,5 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. Én úgy szeretem, ha 1-2 falatnyi kekszek készülnek.

Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom a kiszaggatott tésztát és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a teteje és a széle aranybarna. (Nagyon figyelni kell a sütésre, mert ha megég, keserű lesz, ha hóka (fehér) marad, nem lesz ropogós.)

Amikor a sütőből kiveszem, még puha, ezért a tepsin vagy a tepsiről lehúzott sütőpapíron hagyom kihűlni. Amikor már éppen hogy meleg, megforgatom fűszeres porcukorban, majd amikor teljesen kihűlt, fém dobozba pakolom.

A fűszeres porcukor elkészítésére nincsenek kőbevésett szabályok. Én szeretem, ha jól érződik a fűszer íze és 1 evőkanál porcukorhoz 1 teáskanál őrölt gyömbért teszek és ugyanilyen az arány a fahéjas változatnál is.

fuszerescsillagok02

Ropogós csillagok háromféle fűszerrel: gyömbéres, fahéjas és vaníliás (Fotó: Myreille)

A vanílián, fahéjon és gyömbéren kívül érdemes kipróbálni a szerecsendiós változatot, illetve karácsonykor a mézeskalácsfűszereset is.

Nézd meg a moksha.hu főoldalt is, ahol további érdekes cikkeket találsz, és gyere vissza hozzánk holnap is! Kezd velünk a napot!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra