Rozsos-kakaós keksz

Myreille

rozskekszlead

Teljes kiőrlésű rozsliszt, kakaó, nádcukor, tojássárgája, tejföl és vaj. Ebből lett a keksz.

Gondoltam, ha a nagyikám linzerje tökéletesen működik, ideje variálni. Reform konyha és ilyenek…

Hozzávalók:
10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
2 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
csipet só
1 evőkanál kakaópor
20 dkg teljes kiőrlésű roszliszt (ráadásul biot vettem)

Először a vajat keverem el a cukorral, majd hozzáteszem a tojássárgákat és keverem tovább. Beleteszem a tejfölt és még mindig keverem – tényleg olyan lesz a karom, mint a nagyimnak -, majd megy bele a csipet só, a kakaópor és a rozsliszt. Kicsit átgyúrom, nagy nudlit formázok belőle, pihentetem egy kicsit, majd fél centi vastag szeleteket vágok belőle és megsütöm.

Tény, nem kevertem elég sokáig, ezért a cukor még kristályos szerkezetű, de majd azt mondom, éppen ilyennek kell lennie. Ráadásul az egyik tepsi kicsit jobban megsült, konkrétan fekete lett a kekszek alja, azaz a cukor sötétbanára karamellizálódott, így még a csizmasarkat is újraértelmeztem… Finomnak finom, de szépnek csúnya. Aki teheti inkább sodorja ki és szaggasson belőle mindenféle szépséges formát.

rozskeksz01

rozsos-kakaós keksz

Arra gondoltam, hogy jó lenne hozzá a lemon curd, de csak lime volt itthon, tehát lime curd készült. (Az arányok ugyanazok voltak, azonban 2 lime helyett 3-at tettem bele.)

limecurd

lime curd

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra