Francia háziasszonyok nyomában – sajtfelfújt

Myreille

Klasszikus étel és mindig úgy tartottam, a szakácstudomány mérőfoka. Régi adósság beváltása.

Sajtfelfújtat készítését Jacques Pépin anyukájától tanultam. Sohasem találkoztunk, de a Jacques Pépin írt egy könyvet Elnökök séfje címmel, aminek 54. oldalán leírja a “Mama sajtfelfújtját”. Csak annyit változtattam a recepten, hogy füstölt sajttal készítettem és kisebb adagban, mint a “Mama”.

Hozzávalók:
5 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt
6 dl tej
3 tojás
20 dkg reszelt sajt

A vajat egy lábasban meg kell olvasztani, beletenni a lisztet, kicsit átkeverni, felönteni tejjel és kiforralni. (Tehát egy besamelt  kell főzni.) Néha meg kell kevergetni és amíg hűl, le kell reszelni a sajtot és alaposan felverni a tojást. Negyed óra múlva a besamelhez hozzá kell keverni a tojásokat és a reszelt sajtot. Simára keverni, kicsit megsózni, majd kivajazott sütőtálban nagyjából 40 perc alatt meg kell sütni. Akkor jó, ha a teteje jó barna. Ilyenkor nem is esik nagyon össze a végeredmény.

Hagyományos recept szerint a tojássárgáját kell először a besamelhez keverni, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét, de a “Mama” ezt nem tudta, viszont így is tökéletes lett az étel.

Mi friss, kerti paradicsomot ettünk hozzá.

Kapcsolódó cikk:
Egy született szakács, Jacques Pépin élete

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Francia háziasszonyok nyomában – sajtfelfújt” című cikkhez.

  1. Mónika szerint:

    Sok az az 5 kiló vaj nem? :) Látom magam előtt ahogy valaki elmegy megvenni a hozzávalókat és bizton állítja, hogy neki igenis 5 kiló vaj kell :)

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    :)
    dkg az, javítottam
    mondhatnám, hogy ez is a szakácstudomány mérőfoka volt, de nem, csak figyelmetlenség :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra