Sajtos-tejfölös pogácsa búbánatos napokra

Myreille

Vannak napok, amikor a hűtően szomorúan árválkodik egy megszáradt sajtdarab és az eget is szürke fellegek takarják. Sütni sincs kedvem, de azért gyorsan összedobok valamit.

Sajtos-tejfölös pogácsa (Fotó: Myreille)

Sajtos-tejfölös pogácsa (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
25 dkg margarin
2 tojássárgája (és az egyik fehérje)
1/2 teáskanál só
2 evőkanál tejföl
1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál cukor
50 dkg liszt
5 dkg (száraz) sajt

A puha margarint simára keverem a sót, a tejfölt és a tojássárgáját. 1 dl langyos vízben elkeverem a cukort és az élesztőt.

A margarinos-tojásos keverékhez hozzákeverem az élesztőt és a lisztet, majd végül kézzel tésztává gyúrom. Pihentetem 20 percig.

Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát és először háromba hajtom, majd négybe. Megint kinyújtom és ismét háromba, majd négybe hajtom. Ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, berácsozom a tetejét és közepes pogácsákat szaggatok. (Két tepsibe belefértem ezzel az adaggal.)

10 percig pihentetem a pogácsákat. Közben lereszelem a sajtot, kicsit felverem a tojásfehérjét.

A pogácsákat megkenem a tojásfehérjével és mindegyik tetejére sajtot szórok.

Bekapcsolom a sütőt. 190 fok (Celsius), alsó-felső sütés, légkeverés. Amíg bemelegszik a sütő, a pogácsa megint pihen egy kicsit, majd 35 perc alatt készre sütöm.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra