Sajtos tészta a sütőből – nem csak lustáknak

Myreille

A főzéssel töltött idő mellett a mosogatnivalót is szeretem minimalizálni. Dolgozzon helyettem a sütő!

Bejött nekünk a nagyon hamis vargabéles, így csak idő kérdése volt, hogy elkészüljön a sós változat is. Az amerikaiak “mac and cheese”-e (macaroni and cheese) tovább adta alám a lovat, de legalább a tésztaválasztással nem kellett sokat tökölni: szarvacska került a jénai aljára.

Hozzávalók:
250 g (durum) szarvacska
400 g tejföl
6 dl tej
2 dl tejszín
30 dkg trappista (persze, lehet valami jobb is)
1 tojás
só, bors

A tojást össze kell keverni a tejföllel és a reszelt sajttal – a sajt úgyis elolvad, nem kell finomra reszelni -, majd a szószt fel kell hígítani a tejjel és a tejszínnel. Só, bors. A szószt mehet a jénaiba szórt tésztára (nem tévedés, a tésztát tényleg nem kell előtte kifőzni, viszont ne kandikáljanak ki a tészták a szósz tetején, vagy csupán csak a lehető legkevesebb…), majd előmelegített (180-200 fokos) sütőben majd egy órát kell sütni, amíg meg nem pirul.

Nekem a teteje sohasem pirul, csak az alja. Elégetni viszont egyik oldalon se illik. (Hidegen is finom és aki nem szereti a ropogós tésztát, csak addig süsse, amíg a tészta átpuhul.)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra