Serpenyőben lassan sült paradicsomos-fahéjas tarja

Myreille

A kertben rengeteg a paradicsom, a hentesnél pedig gyönyörű tarját kaptam. Muszáj volt a kettőt összekombinálni és valami különlegeset főzni.

Fűszeres, paradicsomos ételeknek jót tesz a fahéj. Titokban csempészem a chili con carne-ba és az ájul imámba, mert életem férfijai azt állítják, hogy nem szeretik a fahéjat. Nem vitatkozom velük, de azért megeszik, főleg akkor, ha nem tudják hogy az étel fahéjat is tartalmaz… A lassan sült paradicsomos-fahéjas tarja az utolsó falatig elfogyott, de még a serpenyőt is tisztára töröltük, olyan finom volt.

paradicsomostarja02

Paradicsomos-fahéjas tarja tésztával (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
6-8 szelet csont nélküli tarja
2 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy Kápia paprika
2 nagy húsos, főzni való paradicsom (kb. 30 dkg)

bors
negyed teáskanálnyi vagy késhegynyi őrölt fahéj
1 teáskanál oregánó
1 kiskanál olívaolaj

A megpucolt hagymát, fokhagymát és a paprika húsát robotgépbe teszem és pürésítem. A paradicsomok héját lehúzom, magházukat kiszedem és paradicsom húsát felkockázom.

Nagy serpenyőben, amiben elférnek a hússzeletek egymás mellett, kevés olajon megfuttatom a hagymás-paprikás szószt és beleteszem a paradicsomokat. Megsózom, megborsozom, megszórom egy jó nagy csipet fahéjjal és egy teáskanál oregánóval, majd felforralom. Ha rotyog, beleteszem a húsokat várok két percig, majd megfordítom a húsokat és takarékra teszem a lángot.

Lassú tűzön 1,5-2 órát sőzöm-sütöm. Néha megforgatom a húsokat. Nem szokott leégni, de érdemes odafigyelni, ha sűrűsödik a szaft. Addig kell sütni, amíg a hús puha lesz – nagyon-nagyon puha és szinte minden falat “szétolvad”, és a szaft besűrűsödik. Mi éppen tésztát ettünk hozzá, de rizzsel is remek.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra