Spárgás-szalonnás-hagymás quiche – Vive la France!

Myreille

Gyönyörű spárgát találtam a boltban, egyértelmű volt, hogy quiche készül vacsorára sok szerecsendióval. A férfiak kedvéért szalonna is került bele.

Spárgás-szalonnás-hagymás quiche (Fotó: Myreille)

Egyszerű recept, sok lustasággal.

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg vaj
25 dkg liszt
1 tojás sárgája
fél deci hideg víz
nagy csipet só

A vaj papírjával kivajazom a (28 centi átmérőjű) tortaformát, amibe a quichet sütöm.

A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és pár mozdulattal összegyúrom. Amint összeállt a tészta nem kell tovább gyömöszölni, nem baj, ha nem teljesen sima. Illene hűtőben legalább fél órát pihentetni, de nekem erre sem erőm, se időm nem volt, így azonnal a formába nyomkodtam úgy, hogy legyen egy 1,5-2 centis pereme. A helyes eljárás az lenne, hogy az ember lánya kinyújtja és úgy teszi a formába, de én ezt is el szoktam lustulni. A tészta puha, könnyű formázni, csak arra kell figyelni, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen a formában. Nagyjából.

Bekapcsolom a sütőt (180 fok, semmi légkeverés, olyat nem tud a sütőm) és a tésztát 5-8 percig sütöm, addig amíg mindenhol “kifehéredik”. A nagykönyv szerint sütőgyöngyöt vagy babot kellene tenni a tészta tetejére, hogy ne emelkedjen fel, de én a púpot villával meg szoktam nyomkodni és úgy eltűnik, mintha sohase lett volna. (A technika egyszerű: villával megbököm a púpot, majd a villa hátával kinyomkodom a levegőt és tömörítem a lyukat. Azt hiszem, hogy egy érzékeny lelkületű francia szakács, itt kapna tőlem idegbajt.)

Amíg a tészta sül, összekeverem a szószt, és felvágom a szalonnát és a hagymát.

Töltelék:
500 g zöld spárga
4 szelet szalonna (házi, nem baj, ha nem túl húsos)
1 kis fej vöröshagyma
2 dl tejszín
0,5 dl tej
2 tojás + a fehérje, ami a tésztából kimaradt
1/2 szerecsendió
őrölt bors
50 g reszelt sajt (lehet trappista vagy valami nemesebb is)

Mivel nagyon friss spárgát kaptam, nem főztem elő, csak megmostam, megtisztítottam és letörtem a fás részeket. A sajtot lereszeltem.

A tojásokat összekeverem a tejszínnel, a tejjel, a szerecsendióval (egy felet belereszeltem) és némi őrölt fekete borssal. Sót nem teszek bele, mert a szalonna úgyis sós.

A tésztára először a felkockázott szalonna felét teszem, majd a felkarikázott hagymát, utána pedig a spárgát. (A spárga felpakolásakor arra érdemes figyelni, hogy mindenhol legyen spárgafej, hiszen az a legfinomabb része.) Rászórom a maradék szalonnát, meglocsolom a tojásos-tejszínes szósszal, majd megszórom reszelt sajttal.

A quichet visszateszem a sütőbe és fél óra alatt készre sütöm. Addig kell sütni, amíg a szósz már nem lötyög, hanem megszilárdul, és a quiche teteje megpirul.

Szerintem langyosan a legfinomabb, de hidegen se lehet rá nemet mondani.

Lájkolj minket és főzz velünk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra