Spenótos-fokhagymás-túrós quiche tojással, sajttal

Myreille

A parajpürét ritkán tesz az ember a vendégek elé, túlságosan egyszerű, ám a spenótos quiche nem csak finom, hanem kicsit flancos is.

 

Spenótos-fokhagymás-túrós quiche tojással, sajttal (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:

Tészta:
250  g liszt
1 tojás sárgája
nagy csipet só
80 g vaj
fél deci hideg víz

A hozzávalókat egy tálba teszem és tésztává gyúrom. Ha a tészta nem akar összeállni kevés vizet teszek még hozzá.

Általában nem szoktam hűtőbe tenni és pihentetni, pedig kellene, de ha úgy jön ki, mint ma, akkor 3-4 órát is pihenhet.

Kivajazok vagy sütőpapírral kibélelek egy tortaformát, majd mehet bele a kinyújtott tészta úgy, hogy legyen egy 2-3 cetnis pereme.

180 fokra előmelegített sütőben 5-8 percig sütöm, amíg a tészta kifehéredik. Ha felpúposodik, akkor villával megszúrom, majd meglapogatom és közben a lyukakat is begyömöszölöm.

Töltelék
450 g mélyhűtött spenót (kiolvasztva, lecsepegtetve) vagy éppen ennyi leforrázott friss spenót
250 g túró
1 kis pohár tejföl
1 tojás + a tésztából kimaradt tojásfehérje

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 gerezd zúzott fokhagyma
50 g reszelt sajt (lehet trappista és parmezán is, ami van otthon)

A tálba – amelyben a tésztát gyúrtam, ám most már csak kicsit vajas, tészta nincs benne – beleteszem a hozzávalókat és összekeverem, majd a tölteléket a tésztára öntöm, megszórom reszelt sajttal és 25-30 percre visszateszem a sütőbe. Akkor jó, ha a spenótos töltelék már nem folyik, hanem megszilárdult.

Hidegen uzsonnára is remek. Íz nagyon hasonlít a jóféle parajpürére, de annál azért elegánsabb.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra