Szaloncukor helyett: pörkölt diós-rumos csokikocka

Myreille

A házi készítésű pörkölt diós-rumos csokikocka jóval finomabb és jóval olcsóbb, mint a bolti szaloncukor. Elkészíteni is egyszerű.

porkoltdioscsoki01

Szaloncukor helyett: pörkölt diós-rumos, házi csokikocka (Fotó: Myreille)

A finom, házi tejcsokoládét tovább gondoltam – de ugyanúgy barna zsírpapírba csomagoltam, mert nagyon tetszett -, és így született meg a pörkölt diós-rumos csokikocka, ami remek alternatíva a szaloncukorra.

Hozzávalók 1,5 kg pörkölt diós-rumos csokikockához:
60 dkg cukor
30 dkg sovány tejpor
20 dkg vaj
2 dl tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor (2 csomag vaníliás cukor)
5 púpos evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál rumaroma
15 dkg dió

Egy 40×30 centis tepsit kibélelek sütőpapírral.

A diót száraz serpenyőben megpirítom, alaposan. Nem baj, ha itt-ott kicsit fekete is lesz. De azért elégetni nem szabad!

Kimérem a tejport és a kakaóport.

A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, a vajat egy lábasban felforralom, majd 5 percig forralom. Szépen, sűrűn habozik, könnyen leég, kavargatni kell.

A cukros-vajas cuccot leveszem a tűzről és azonnal belekeverem a tejport és a kakaóport. Gépi habverővel azonnal elkeverem. Beleteszek 2 teáskanál rumaromát, átkeverem.

Beleöntöm a keveréket a tepsibe és azonnal elsimítom. Gyorsan kell dolgozni, mert gyorsan húz. A massza tetejére szórom a pörkölt diót és kicsit belenyomkodom.

1 éjszakát hűlni hagyom, másnap felkockázom és zsírpapírba csomagolom.

porkoltdioscsoki08

Szaloncukor helyett (Fotó: Myreille)

porkoltdioscsoki09

Pörkölt diós-rumos, házi csokikocka (Fotó: Myreille)

porkoltdioscsoki10

Pörkölt diós-rumos, házi csokikocka (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra