Tavasz, nyár, ősz, chutney

Myreille

Rákaptam a chutney főzésre, a család pedig a chutney fogyasztásra. Íme négy recept meggyre, sárgabarackra, almára és szilvára. A recepteket muszáj lejegyeznem, mert jövőre elfelejtem.

Azonban a chutney-nak nincs túl nagy misztériuma. Csak arra kell figyelni, hogy az édes, sós, csípős és savanyú ízek harmóniába kerüljenek a gyümölccsel és a fűszerekkel. Kóstolgatni kell és ha túl édes, akkor kell bele egy kis balzsamecet. Ha ízetlen, fűszer kell még neki, ha semmilyen ízű, akkor meg egy kis csípős. Nálunk télre nem marad chutney, de tartósítani ugyanúgy kell, mint a lekvárokat, azonban a hűtőben pár hétig jól eláll.

A chutney jól illik sült és grillezett húsokhoz, vagdaltokhoz, fasírtokhoz. Előnye, hogy a kevés fűszerrel készült ételnek gazdag ízvilágot és “szaftosságot” ad, egy egyszerű natúr csirkemell is fenséges eledelé válik, ráadásul, ha több chutney kerül az asztalra, mindenki kedve szerint választhat, így egy nagy társaságnak sem kell ezerfélét főzni.

Meggy chutney

Egy kiló kimagozott meggyet és 2 fej felkockázott lilahagymát addig főzök, amíg alig marad leve. Mivel a meggy savanykás, ecetet nem szoktam beletenni és cukrot is csak keveset, úgy 10 dkg-ot. Összeforralom, chilit és kínai ötfűszer keveréket (egyenlő arányban csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors) teszek bele.

Sárgabarack chutney

1 kg sárgabarackot 2 fej felszeletelt lilahagymával felteszek főni. Amikor már olyan az állaga, mint a sárgabarack lekvárnak hozzáteszek 15 dkg cukrot és egy diónyi apró kockára vágott gyömbért meg 2 gerezd fokhagyma. Megy bele még egy kevés chili, összezúzott rózsabors, balzsamecet és két markék mazsola.

Alma-zeller chutney

6 szál halványító (vagy más néven angol) zellert és két nagy főzőhagymát robotgépben összeaprítok, 6 savanykás almát nagy lyukú reszelőn lereszelek és az egészet (levével együtt) felteszem főni. Amikor átpuhult, teszek hozzá 15 dkg cukrot, átforralom és kész. Szerintem már így is igen finom, de tovább lehet tetézni némi fűszerrel. Én a franciák által oly nagyon kedvelt négy fűszer keveréket (mélange quatre épices-t) választottam, ami nem más, mint fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió keveréke, és két nagy marék mazsolát tettem még bele.

Gyömbéres szilva chutney

1 kg szilvát és 3 diónyi apró kockára vágott gyömbért feltettem főni. Cukrot csak egy kanállal tettem bele, mert a besztercei szilva nehezen engedte ki a levét, elégetni meg nem akartam. Addig főztem, amíg jófajta szilvalekvár állaga lett, belenyomtam 4 gerezd fokhagymát és 3 evőkanál balzsamecetet és még egyszer felforraltam.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Tavasz, nyár, ősz, chutney” című cikkhez.

  1. kisan szerint:

    Szia!
    Nekem van mangó chutney-m, de nem tudom, hogy mit kezdjek vele, csak áll a hűtőben. Van valami jó recepted, hogy mit lehetne belőle csinálni?
    Köszi!

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Hello! Nem bonyolítanám túl. Sült (nem fűszeres) csirkemell vagy csirkecomb meg rizs, és hozzá a mangó chutney. (Egyébként valahol azt olvastam, hogy a mangó chutney a legfinomabb chutney.)

    VálaszVálasz
  3. kisan szerint:

    Köszi!
    na majd megoldjuk valahogy, hogy neked is jusson belőle :)

    VálaszVálasz
  4. Puszedli szerint:

    Még jó, hogy elfelejtenéd és ezért le kell írnod.. így mi is örülhetünk. Legalábbis én nagyon.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra