Ünnepi reggeli: “zúzmarás” kalács

Myreille

Kicsit stollen, kicsit nem. Minden flancot nélkülöző kelt tészta mazsolával, dióval, csupa földi jóval.

Zúzmarás kalács (majdnem stollen)/Fotó: Myreille

Zúzmarás kalács (majdnem stollen)/Fotó: Myreille

Hozzávalók:
40 dkg liszt
7 g szárított élesztő (vagy fél csomag friss)
4 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
12 dkg olvasztott margarin (vaj is lehet, természetesen)
5 dkg dióbél
5-8 dkg mazsola
3 dkg kandírozott narancshéj
1 teáskanál vaj
2-3 teáskanál

A lisztet, élesztőt, cukrot, vaníliás cukrot, az olvasztott margarint valamint a citrom reszelt héját 1,9 dl vízzel együtt keverőtálba teszem és (a konyhai robotgéppel) sima tésztává gyúrom. 30 percig kelni hagyom.

Átgyúrom és belegyúrom mazsolát és az apróra vágott dióbelet valamint kandírozott narancshéjat. A tésztát kinyújtom, majd feltekerem. Feltekerve is meghengergetem. Kb. 40 centi hosszú kenyeret formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 25-30 percig kelni hagyom.

Tipp: Mindenféle csonthéjas (dió, mogyoró, mandula, kesudió) valamint mindenféle szárított, kandírozott gyümölcs (vörösáfonya, eper, meggy, szilva, sárgabarack, datolya) kerülhet bele.

A tetejét egy hosszú vágással fél centi mélyen megnyitom, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés mellett) 45 percig sütöm.

Amikor megsült a kalács, mikróban megolvasztom a vajat. A sütőből kivett kalácsot átkenem a vajjal és alaposan megszitálom porcukorral.

Tipp: A porcukorba lehet keverni egy csomag vaníliás cukrot is, akkor még finomabb lesz az illata.

Nézd meg a többi karácsonyi receptet is és ne hagyd ki a hírlevelet sem!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra