Versenyben a hernyókkal és a komposztálóval: Zöldturmix

Myreille

Mostanság a green smoothie a legújabb táplálkozási őrület és szerencsére kisebb hülyeség, mint a legtöbb diéta. Ráadásul környezettudatos és finom.

Itt a nyár, kóstold meg a zöldturmixot! Finomabb, mint gondolnád!/Fotó: Myreille

Itt a nyár, kóstold meg a zöldturmixot! Finomabb, mint gondolnád!/Fotó: Myreille

Egészen meglepődtem, hogy a zölturmixoknak szakirodalma van, azonban Dr. Christian Guth és Burkhard Hickisch könyve a Zöldturmixok – Egészséges és tápláló zöldség- és gyümölcssmoothie-k meglepően hasznos olvasmánynak bizonyult.

A könyv eleje, amely azzal foglalkozik, hogy mennyire jók és egészségesek a zöldturmixok nem hozott lázba, csak az érdekelt, hogy nekem is – mint legtöbbünknek – kevés zöldséget és gyümölcs szerepel a napi étrendemben és minden lehetőséget megragadok, hogy ezen változtassak.

Az Evés ész nélkül óta figyelek arra, hogy a konyhában mindig legyen gyümölcs szem előtt. Mert ha látom – és látják a gyerekek is -, megkívánjuk, ám ha a hűtő alsó fiókjában van, kevésbé járunk rá. Hasonló okokból tartom a keksz és édesség készleteket a szekrény hátsó részében.

Azon se lepődtem meg, hogy a zöldturmix készítéséhez nem kell sok eszköz. Konkrétan négy: turmixgép, kés, vágódeszka és csepegtetős tál, amiben meg lehet mosni és le lehet szárítani a hozzávalókat. Sokkal érdekesebb olvasmány volt a lista, hogy mi minden kerülhet a turmixba.

  • gyümölcsök (banán, alma, körte, barack, narancs, mangó, eper, ribizli stb.)
  • bizonyos zöldségek (avokado, uborka, paradicsom, chili stb.)
  • magok (pl. bele lehet mixelni az alma magházát – éljen, semmi se megy a kukába – vagy a grapefruit magját)
  • levelek (saláták levelei, spenót, karalábé- és reteklevél stb.)
  • friss csírák
  • zöld fűszernövények (bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander stb.)
  • vadnövények (csalán, medvehagyma, pitypang, lándzsás útifű levél stb. – számomra ez volt az egyik legérdekesebb lista, hiszen ezek a növények sokszor csak gazok a kertemben)

A tételes listát a Zöldturmixok című könyvben találod!

Az banán-alma-parajlevél hármas remek alapja a zöldturmixoknak, amit tovább lehet ízesíteni, fűszerezni./Fotó: Myreille

Az banán-alma-parajlevél hármas remek alapja a zöldturmixoknak, amit tovább lehet ízesíteni, fűszerezni./Fotó: Myreille

Több mint 100 receptet mutat be a könyv, de bátran lehet kísérletezni is. Az én egyik kedvencem a körtés-zsályás zöldturmix:

Hozzávalók:
1 érett banán
1 érett körte (magházzal és héjával együtt)
1 marék bébispenót (levélszárral együtt)
1 kis levél zsálya (levélszárral együtt)

Minden hozzávalót a turmixgépbe szórtam, öntöttem bele 2 dl vizet és simára mixeltem.

A vízzel lehet szabályozni, hogy mennyire sűrű vagy éppen híg legyen a zöld smoothie.

Körtés-zsályás zöldturmix (Fotó: Myreille)

Körtés-zsályás zöldturmix (Fotó: Myreille)

Az elkészült körtés-zsályás zöldturmix (Fotó: Myreille)

Az elkészült körtés-zsályás zöldturmix (Fotó: Myreille)

Iratkozz fel most a moksha.hu hírlevélre!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra