Suli: j és ly helyesírási szabályok és összefüggések

Myreille

A nyelvtan és a helyesírás egyáltalán nem misztikus. Egyszerű és szóvégi szabályok, hogy könnyebb legyen begyakorolni, hol írunk j-t és hol ly-et.

Előszó: Tisztán emlékszem, hogy általánosban nem tanultunk szabályokat, csak kínoztak a helyesírással. Később nagy felfedezésem volt, hogy a j/ly “trükknek” vannak szabályai, de a kivételeknél feltüntetett stb. legalább annyira elbizonytalanított, mint a bizonytalan tudás. Lehet, hogy túlzottan maximalista vagyok, de az összes kivételt össze akarom gyűjteni és ezt a tudást átadni a gyerekeimnek. Mivel rengeteg időt töltök “tananyagok” és gyakorló feladatok összegyűjtésével, gondoltam, ha nekem már megvan, másnak is legyen könnyebb az élete, illetve szeretném, ha az anyagok “közösségi lektorálás” alá kerülnének, együtt pontosítanánk, egészítenénk ki. Nem akadémikus megállapítások, összefüggések kellenek, hanem olyanok, amelyek érthetővé és átláthatóvá teszik a nyelv rendszerét.

jly

A j és ly helyesírási szabályok és összefüggések:

Egyszerű szabályok:

 1. A szó elején mindig j-vel írandó (jár, javít, jel, jó, jég, jegenye stb.) kivétel: a lyuk szó és a belőle képzett szavak (lyukat, lyuggat, lyukra, lyukasztó stb.).
 2. A tejtermékek, tejes ételek mindig j-vel  írandó (tej, joghurt, sajt, vaj, tejföl) kivétel: gomolya.
 3. Testrészek, belső szervek, érzékszervek mindig j-vel írandó (pl. haj, máj, háj, ujj, száj, ajak) kivétel: csigolya, hüvely, hólyag.
 4. A betegségek legtöbbször ly: fekély, tályog, golyva, hályog, sipoly, hólyaghurut, hülyeség kivétel: ájulás, valamint azok a szavak, amelyekben a j-vel írandó testrész (pl. hajhullás, fejtetű, fejfájás, májzsugorodás stb.) vagy szó (járvány, fájdalom, jódhiány, szívzörej, játékfüggőség) szerepel.
 5. Minden vízhez/folyóhoz kapcsolódó szót ly-vel írunk. pl. folyó, folyam, folyik, folyás, apály, dagály, sekély
 6. Hangok, hanghatások j-vel írandók: zörej, dörej, zsivaj, moraj, kacaj
 7. A madárnevek általában ly (pl.: gólya, sólyom, bagoly, seregély, harkály, sirály, ölyv, fogoly, karvaly, keselyű, pulyka, királyka). Kivételek: héja, varjú, fürj, szajkó, papagáj.
 8. Az egy szótagból álló szavak végén legtöbbször –j írandó: baj, haj, zaj, báj, háj, báj, nyáj, tej, fej, táj, díj, új stb. Kivétel: hely, mely, mély, ily, oly, boly, foly(ik), moly, súly, gally, dölyf, 
 9. A szótőben az r után mindig –j írandó: férj, fürj, varjú stb
 10. A szótőben a –t előtt mindig –j írandó: sajt, hajt, rejt, sejt, ejt, felejt, selejt, fojt(ani), sújt(ani), gyújt(ani), gyűjt(eni) stb. (Fontos, hogy ly-vel írandó: helytelen, folyton, folytonosan, folytat, folytán, folyt (a víz), súlytalanság stb.)
 11. Toldalékokban mindig j-t írunk: várj, mosolyogj, folyjon, látja, mondjuk, kérjük, felejt, kapuja, daruja, hegedűje, biciklijük, haverjaik, autója, ceruzája stb.
 12.  Az ilyen, olyan, milyen, amilyen, amely, semmilyen, valamilyen, akármilyen, akármelyik, bármilyen stb. mindig ly.
 13. A vajon (módosítószó) j-s!
 14. Indulatszókban mindig j: jaj, hej, ej
 15. Olykor két magánhangzó közé j hangot ejtünk, de ezt írásban nem jelöljük: Mária, dió, fiú, leány stb.

Szóvégi szabályok két vagy több szótagból álló szavak végén:

 1. -aj mindig j: robaj, kacaj, óhaj, talaj, olaj, karaj, paraj, moraj, tolvaj, zsivaj stb. kivétel: tavaly, karvaly, bivaly, padmaly, guzsaly
 2. -ály mindig ly: akadály, apály, aggály, aszály, dagály, hatály, kristály, osztály, tartály, viszály stb. kivétel: muszáj, papagáj, szeráj, maláj, lakáj (de lakályos!)
 3. -ely mindig ly: gerely, pehely, székely, tengely, zsindely, hüvely stb. kivétel: dörej, zörej, csevej, röhej
 4. -ély: csekély, esély, ünnepély, tekintély, személy, kedély, szenvedély, szeszély, rejtély stb. kivétel: karéj, taréj
 5. -oly, -öly mindig ly: komoly, mosoly, fogoly, bagoly, stb. kivétel: konvoj
 6. lyog, -lyeg, -lyög mindig ly: gomolyog, émelyeg, hömpölyög, bazsalyog, sompolyog, somolyog, viszolyog stb.
 7. -lya, -lye mindig ly: datolya, gomolya, derelye, fáklya, gálya, máglya, pocsolya, mulya stb. kivétel: kopja, szója, tuja, cserje, fehérje, bója, buja, héja, perje, orja, rája, tarja.
 8. -uly paszuly
 9. -(j)ú, -(j)ű mindig j: erejű, hajú, szép ruhájú, nagy erejű, kivétel: vályú, 

Ha valamelyik szabállyal nem értesz egyet, tudsz másikat, jobban vagy eszedbe jut még néhány kivétel a felsoroltakon kívül, írd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Suli: j és ly helyesírási szabályok és összefüggések” című cikkhez.

 1. irenneni szerint:

  Kedves Myreille! 70 éves vagyok, de még most is emlékszem egy idős tanárom trükkjére: Azt mondta, j-vel írjuk azokat a szavakat, amelyeket “l”-lel behelyettesítve teljesen értelmetlen szót hallunk, de, ha “l”-lel behelyettesítve is megmarad a szó értelme, akkor “ly”-nal kell írni. Unokámnak is ezt tanítom, könnyű megjegyezni. Pl: máj (mál) stb.

  VálaszVálasz
 2. Myreille szerint:

  Kedves irenneni!

  Aranyos, de félrevezető sajnos ez a szabály. Pár példa, ami kapásból eszembe jutott: (sirál) sirály, (királ) király, (tál) táj, (bula) buja…

  VálaszVálasz
 3. irenneni szerint:

  Kedves Myreille! Itt is lehetnek kivételek, amik erősítik a szabályt, de éppen, hogy igazoltad is, hiszen ha a táj szónál “l”-et használunk, más lesz a szó értelme, tehát tuti “j” -vel kell írni. Ez vonatkozik a bujára is. Ha azt mondom, a sirálok fent repülnek a víz felett, nem fogsz másra gondolni, csakis a sirályra. Az általad összegyűjtött szabályok pontosabbak – bár ott is vannak kivételek – csak azt hosszadalmasabb a gyerekeknek megtanulni, de már ki is nyomtattam, hogy a 10 éves unokám azért azt is tanulja be! Köszönöm szépen!

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra