Az erő veled van! Beszéljünk a kudarcainkról!

Myreille

Rohadt coelhosan hangzik, de a kudarc nem a világvége, még akkor sem, ha a közösségi médiából és mindenhonnan az ömlik ránk, hogy mások élete sikeres, csak mi szívunk meg nagyon.

Fotó: FuckUp Nights (FUN) Budapest plakátja

Fotó: FuckUp Nights (FUN) Budapest plakátja


A kudarcok és a sikerek kezelése az egyik legnehezebb feladat volt az életemben. Sem gyerekként, sem fiatalon nem tanítottak meg rá, sőt inkább “elvadítottak” (és még most sem vagyok készen). Elég hosszú időbe telt – de az elég klassz pillanat volt -, amikor rájöttem, hogy én nem egy sikerorientált ember vagyok, hanem egy kudarckerülő. Az eredmények szerint a különbség szinte észrevehetetlen, de a mindennapokban és azok megélésében jelentős, sőt minőségi. Nem mindegy, hogy azt érzem, a kudarc egy állomás, vagy a világvége.
Nem hibáztam. Egyszerűen csak találtam 10000 utat, ahogy nem működik.” (Thomas Edison)
Johannes Haushofer, a Princeton pszichológusprofesszorának kudarc önéletrajza, kellemesen összecsengett saját felismeréseimmel. Haushofer kudarc CV-je rávilágít arra, hogy a kudarckezelés társadalmunk nagy kihívása, és amíg a sikereink kifelé “hangosak”, látványosak, addig a legtöbb kudarcuk láthatatlan. Haushofer azt mutatta meg csokorra gyűjtött kudarcaival, hogy annak ellenére, hogy egy sikeres, elismert szakember, az akadémiai életnek alapélménye a kudarc és az elutasítás. És szinte hab a tortán, a kudarcönéletrajz utolsó sora, amiben a Princeton professzora metakudarcához sorolja, hogy kudarcönéletrajza nagyobb figyelmet váltott ki, mint egész eddigi munkássága.
Sikereinket könnyebben és szívesebben osztjuk meg akár barátainkkal, szomszédainkkal, akár a közösségi médiában. És ezzel mások is így vannak. A kudarcainkkal azonban tisztában vagyunk és a ránk zúduló sikercunamiban könnyen támadhat az az érzésünk, hogy másoknak minden összejön, csak mi vagyunk vesztes szerencsétlenek. Tehát kellemesen frusztráljuk egymást, miközben nagyon is hasonló életeket élünk.
Haushofer nem első fecske. Az utóbbi időben mozgalom is indult a mindent elárasztó sikerkommunikációk ellen és egyre többen osztják kudarcaikat. (Állítólag a kudarcönéletrajz elindítója Melanie I. Stefan, az Edinburgh Egyetem kutatója, de erről simán kiderülhet, hogy urban legend.) Ehhez a mozgalomhoz csatlakozik a FuckUp Nights (FUN) Budapest is: az eseményen sikeres emberek mesélnek kudarcaikról.
Sikerkultúrában élünk: a közösségi média tele van sikeres, boldog, hibázni nem tudó emberek képeivel és történeteivel. A tömegmédia a sikeres embereket ünnepli, a kudarcokról pedig gyakran kárörvendően beszél. Amiről viszont sokkal kevesebb szó esik, az a sikerhez vezető út, amely elhibázott döntésekkel és kudarcokkal van kikövezve. Magyarországon az átlagon felül is félünk a bizonytalanságtól és a bukástól, valamint attól, hogy miként ítél meg bennünket a környezetünk. Szokatlan arról beszélni, hogy mit rontottunk el, pedig aki nem kockáztat és nem hibázik, az nem is lehet igazán sikeres. (FuckUp Nights)2012-ben Mexikóban rendezték az első FuckUp Nightot, tulajdonképpen véletlenül: öt fiatal vállalkozó mesélte el egymásnak kudarcait, és miután rájöttek, hogy ez nem csupán felszabadító hatású, de még érdekes is lehet, a FuckUp Nights rövid idő alatt rendkívül népszerű lett. A kötetlen hangulatú prezentációk során 10 perc áll az előadók rendelkezésére, akik 10 kép segítségével mesélhetik el saját történetüket arról, hogy miként vezetett az út a kevésbé jól sikerült ötletektől a sikeres projektekig. Az elmúlt négy év során olyan világszerte ismert nevek is feltűntek a FuckUp Nightson, mint a Microsoft európai részlegét vezető Jan Mühlfeit, vagy éppen Éva Semková, az olimpiai bajnok cseh snowboardos. (Mexikóban és Kolumbiában pedig kutatást indítottak a bukások tipikus okairól, amelyek a The Failure Institute oldaláról letölthetőek.)
A budapesti eseményt Joerg Bauer, a General Electric magyarországi vezérigazgatója nyitja meg. Az előadók között ott lesz Jack Hooper, az okosórákat forgalmazó Doppel alapítója és kereskedelmi igazgatója; T im Harford újságíró, a Financial Times sokszorosan díjazott publicistája és milliós példányszámban eladott The Undercover Economist című könyv szerzője; valamint Balogh Péter a navigációs szoftvereket gyártó cégek között piacvezetőnek számító NNG alapítója, és volt vezérigazgatója. (Az eseményen az előadók tolmács nélkül, saját anyanyelvükön fognak beszélni.)
Az első budapesti FuckUp Night szervezőinek célja, hogy a mozgalom itthon is elterjedjen, így minél több emberhez eljuthat a fő üzenete: a kudarc nem tragédia, hanem egy olyan lépés, ami közelebb visz minket a sikerhez.
Az esemény ingyenes.
Helyszín: Corvin Club, Blaha Lujza tér 12.,
Budapest 1085, időpont: 2016. június 2. csütörtök 18:00 óra
Még több infó: www.facebook.com/FUNightsBudapest

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra